Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић и Палмер: Дијалог једини пут ка решавању проблема

Јевтић и Палмер: Дијалог једини пут ка решавању проблема

Заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер поновио је да је став Вашингтона да одлука приштинских власти о таксама на робу из централне Србије мора бити суспендована како би се отворио пут ка дијалогу Београда и Приштине.

Како је саопштено у Вашингтону, у разговору Палмера и потпредседника косовске владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића оцењено је сва отворена питања треба решавати дијалогом и да таксе неповољно утичу на односе између два народа.

 

“Подршка САД остваривању дуготрајног мира и стабилности на Косову је од изузетне важности. Пуно је изазова који су пред нама али изазове морамо решавати једино кроз дијалог. Једностране акције и потези не дориносе изградњи поверења. Посебно сам забринут због хапшења наших повратника, као што је последњи случај хапшења Зорана Ђокића”, нагласио је Јевтић и подвукао да се мора тежити ка изградњи међусобног поверења.

У саопштењу из Јевтићевог кабинета наводи се да се он, поред Палмера, у Вашингтону сусрео и с представницима америчког Бироа за популацију, расељене и миграције.

“Током овог састанка, саговорници су се сложили да је време да се сви расељени који су изразили жељу за повратаком и врате. Истакнуто је да би можда модел повратка расељених из Босне и Херцеговине и Хрватске мого дати боље резултате и наглашено да се кроз Скопску иницијативу може започети са овим моделом збрињавања и проналажења трајних решења за расељене”, каже се у саопштењу.

Закључено је да је заједнички рад свих релевантних институција од изузетне важност како би се постигли жељени резултати.

 

 

Check Also

Брнабић: Надам се скором укидању такси и наставку дијалога

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се нада да ће нова приштинска влада, на …