Главна / Вести / Косово и Метохија / Коцијанчић: Питање Трепче део свеобухватног споразума Београда и Приштине

Коцијанчић: Питање Трепче део свеобухватног споразума Београда и Приштине

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич каже да питање стауса Трепче треба да буде решено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине и наглашава “да сва отворена питања између две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога”.

Коцијанчич је за Тањуг рекла да “ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине реше сва отворена питања између две стране једном и заувек”.

Портпаролака Европске комисије понавља да ЕУ очекује укадање приштинских такси и што бржи наставак дијалога Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да дијалог са Приштином може бити настављен само када се укину приштинске таксе на робу из централне Србије, али и када престану провокације какав је и закон о статуту Трепче.

Парламент у Приштини је у суботу усвојио стутут Трепче који предвиђа регистрацију нове компаније у складу са законом из 2016. године, а којим 80 одсто акција комбината припада Приштини, а 20 одсто радницима.

Приштина је истовремено још пре две године одбацили могућност да се у оквиру дијалога у Бриселу разговара о питању Трепчу, коју су они прогласили “косовском имовином” тврдећи да је то “готова ствар”.

 

Check Also

Ракић преузео дужност министра администрације и локалне самоуправе

Након јучерашњег изгласавања нове Владе у Приштини председник Српске листе Горан Ракић преузео је дужност …