Главна / Вести / Косово и Метохија / Коцијанчич за РТС: О темама се договарају Београд и Приштина

Коцијанчич за РТС: О темама се договарају Београд и Приштина

О томе да ли је “Трепча” део дијалога или не, одлучују Београд и Приштина, а не ЕУ, изјавила је за РТС портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич. Претходно је косовски премијер Харадинај одбио могућност да се о питању “Трепче” разговара у дијалогу са Београдом, наводећи да је то “унутрашње питање Косова”.

Потпаролка ЕУ Маја Коцијанчич каже да две стране морају да се договоре о којим темама ће разговарати како би се постигао правно обавезујући споразум о отвореним питањима.

“Такав споразум је хитан, а без делотворне и свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине не може бити трајне стабилности у региону”, оценила је Коцијанчичева.

Косовски премијер Харадинај раније је одбацио сваку могућност да се о “Трепчи” разговара у оквиру дијалога, оптужујући ЕУ за “нарушавање суверенитета Косова” довођењем “унутрашњег питања ‘Трепче'” у контекст дијалога са Београдом.

“Што се тиче питања да ли је ‘Трепча’ део дијалога – ЕУ као посредник је увек била јасна да дневни ред у дијалогу одређују Београд и Приштина, ми не коментаришемо тачке о којима желе да разговарају. Они доносе на сто питања која сматрају отворенима, а затим се морају договорити о томе да ли ће расправљати о сваком питању како би постигли правно обавезујући споразум о свим отвореним питањима”, навела је Коцијанчичева.

Портпаролка Федерике Могерини подсетила је да је у стратегији за Западни Балкан наглашено да и даље постоје важни билатерални спорови у региону које тек треба решити.

“ЕУ неће прихватити да увози ове спорове и нестабилност коју би могли да изазову. Без целовите нормализације односа Београда и Приштине кроз дијалог, уз посредство ЕУ, не може бити трајне стабилности у региону. Свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији је хитан и пресудан да би Србија и Косово могли да напредују на свом европским путу”, закључила је Коцијанчичева.

Извор: Танјуг

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …