Главна / Вести / Косово и Метохија / Услове постављају обе стране, наставак дијалога неизвестан

Услове постављају обе стране, наставак дијалога неизвестан

Челници косовског преговарачког тима за дијалог са Србијом, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети јуче су ненајављено отпутовали у Брисел како би са представницима кабинета Високе представнице Европске Уније Федерике Могерини разговарали о модалитетима “могућег” дијалога.
Фатмир Љимај је након повратка изјавио да је током сусрета поменут и проблем уведених такси од 100 одсто на српску и босанску робу, која је за Србију препрека за наставак дијалога и најавио да ће ускоро поново отпутовати у Брисел.
“Треба да се вратимо столу и разговарамо о отвореним питањима које имамо са Србијом. Верујем да ће Платформа (за дијалог) бити послата у скупштину наредне недеље. Направили смо могући модел дијалога. Овај дијалог треба да иде директно ка коначном споразуму, са условима које смо поставили Србији”, изјавио је Љимај.
Услове има и Србија за наставак дијалога. Од косовске Владе тражи да укине одлуку о таксама на увоз српске робе, а од јуче инсистира и да се повуће Статут о Рударском комбинату “Трепча”, који је усвојен од стране посланика током прошлог викенда, како би био део дијалога у Бриселу.
Премијер Kосова Рамуш Харадинај је одлучан да не повуче одлуку о таксама док Србија не буде признала Kосово, а одговор портпаролке Европске Уније (ЕУ) Маје Kоцијанчић, на питање српске Агенције “Тањуг” везан за Статут о “Трепчи”, да се у Бриселу треба разговарати “о свим отвореним питањима које имају две земље”…, изгледа да је погоршао комуникацију на релацији Kосово–Брисел.
Први је реаговао премијер Харадинај који је изјаву Маје Kоцијанчић оценио изјавом без преседана, неприхватљивом и која задире у суверенитет Kосова, додајући да је Брисел изгубио компас и да више незна своје одговорности.
Путем Фацебоок профила, реаговао је и председник парламента Kадри Весељи, који је написао да “Трепча” није била, није, нити ће бити отворено питање у дијалогу са Србијом.
“Оваквим реториком ЕУ руши сваку перспективу дијалога и добросуседства. ‘Трепча’ је природно право државе Kосово. Данас и заувек”, написао је Весељи.
Оштро је реаговао и лидер опозиционог Демократског савеза Kосова (ДСK) Иса Мустафа оцењујући да је идеја да се о “Трепчи” разговара апсурдна, колико би била и идеја да се у Бриселу води дијалог о границама Kосова.
“Kосово ни у једној фази није прихватило да се о ‘Трепчи’ и њеним природним богатствима, који се налазе на његовој територији, води дијалог са Србијом. Треба да будемо заједно и да се снажно супротставимо да у име свеобухватног споразума са Србијом водимо дијалог о питањима суверенитета и нашег државног интегритета… Овако како је почело, једнога дана ће тражити и да не дишемо, без дијалога са Србијом”, изјавио је Мустафа.
Док посланик Социјалдемократске Иницијативе Зафир Бериша сматра да се ЕУ налази у дубокој унутрашњој политичкој кризи, и да Kосово не може да плаћа рачун њене кризе, заменик премијера Енвер Хоџај каже да је шокиран изјавом Маје Kоцијанчич.
“Апсолутно је неприхватљиво да ЕУ даје такве непримерене изјаве које могу да нанесу штету процесу дијалога са Србијом. Национални ресурси Kосова никада нису били део дијалога”, написао је Хоџај на Тwитер налогу.
Посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова Мухарем Нитај је предложио да владин преговарачки тим прекине сваки контакт са ЕУ уколико се установи да је портпаролка Маја Kоцијанчић изнела званичан став ЕУ око “Трепче”, а Љумир Абдиџику, посланик Демократског савеза Kосова сматра да званичници ЕУ који су оснивање косовске војске оценили провокацијом, јер се Србија не слаже са тим, и рекли да се пожурило са одлуком о “Трепчи” јер се о богатству Kосова треба разговарати са Србијом, не могу бити посредници у дијалогу.
“Такви, са таквим мишљењем, на страни су Србије. Једнострани и без кредибилитета, исти не представљају ни индивидуалне ставове држава ЕУ. Њихово посредовање је компромитовано и као ово посредовање – до разјашњења- Kосово треба да одмах одбије”, рекао је Абдиџику.
Независни синдикат рудара рудника “Трепча” је оштро реаговало на предлог да се питање “Трепче”, преговара са Србијом, а председник овог синдиката Шућри Садику је путем Фацебоок профила истакао да би тако нешто угрозило суверенитет Kосова.
Публициста Ветон Сурои сматра да је захтев Европске Kомисије да Статут “Трепче” буде део преговора између Kосова и Србије природна последица принципа које је Kосово до сада прихватало.
“Током протеклих седам година, Kосово је пристало да разговара са Србијом и сложило се са њом о начину како да се организују косовске општине (Заједница српских општина), које националности, треба обавезно да буде командир полиције и судије Апелационог суда у Северној Митровици и које висине треба да буде зид код кружног тока на северу града Митровице
Он је додао да је Уреду Федерике Могерини јасно да ако је Kосово прихватило да разговара и сложи се око свих питања која би требала да буду део суверенитета Kосова, прихватиће да разговара и о “Трепчи” и да је ово добра лекција за косовски политички спектар.
Kако преноси део српских медија на Kосову, професор међународног права Бојан Милосављевић каже да је усвојени Статут о рударском комбинату “Трепча” “супротан свим међународним стандардима којима се гарантује право на имовину, а са политичке стране то је једнострана и штетна одлука којом се негирају права Србије и занемарује дуготрајно улагање у овај рударски комбинат”.
Иначе, усвајањем Статута за “Трепчу”, овај ће комбинат бити регистрован као Акционарско друштво, где ће главни акционар бити држава , са 80 одсто акција, док ће 20 одсто акција имати радници.
Министар за привредни развој Ваљдрин Лука је за Радиотелевизију Kосово (РТK) изјавио да “Трепча” није политичко питање. Он је објаснио да је Законом и Статутом о “Трепчи” предвиђено да се оснује Борд од девет чланова, (у којем би три члана била из српске заједнице), а одлучивао би о извозним аранжманима “Трепче”.
“Ми можемо да напредујемо и има позитивног расположења код свих страна када се говори о техничком аспекту, али се све мења када се уђе у политички аспект, за шта нема потребе. Постоји спремност код свих страна да се напредује и има интересовања инвеститора за ‘Трепчу’”, изјавио је Лука.
Портаролка ЕУ Маја Kоцијанчић је за Радио “Глас Америке” појаснила да питања о којима се преговара или ће се преговарати не одређује ЕУ, већ стране у дијалогу. Она је поново затражила да косовска Влада повуче одлуку о таксама како би се обновио дијалог у Бриселу. Премијер Харадинај каже да Kосово никада није условљавало дијалог и да је одлука о таксама на српску робу била наметнута, због понашања Србије према Kосову, тврдећи да у ствари Србија поставља услове за наставак дијалога.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Наставак дијалога Београда и Приштине је једино средство да дођемо до договора и проблеме Срба, …