Главна / Вести / Косово и Метохија / Савет безбедности УН расправља о Косову

Савет безбедности УН расправља о Косову

Очекује се да Савет безбедности УН на седници заказаној за 21 час расправља о новом извештају о раду Унмика. До седница долази услед оштрог противљења појединих западних земаља и одлуке Косова да прекине комуникацију са Мисијом Унмик. Шеф српске дипломатије се у Њујорку састао са генералним секретаром Антониом Гутересом.

У тренутку када косовски премијер Рамуш Харадинај саопштава да Косово прекида комуникацију са Унмиком, незадовољни “писмима које ова мисија шаље” Уједињеним нацијама, Савет безбедности ове међународне организације одлучио је да Косово ипак буде на дневном реду.

Србију на седници представља први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, док ће Приштину представљати Вљора Читаку, косовска амбасадорка у САД.

Уочи почетка седнице, Дачић се у Њујорку састао са генералним секретаром УН Антониом Гутересом.

Одржавање седнице Савета безбедности о Косову било је до последњег момента под знаком питања, јер се поједине западне земље противе пракси да се о овој теми расправља четири пута годишње.

Велика Британија тражила је да се Косовo заувек скине са дневног реда, док Американци сматрају да седнице треба да се одржавају два пута годишње.

Против расправе о стању на Косову је и Француска, док Русија и Кина не подржавају ову иницијативу.

Све три земље које су “против”, као разлог наводе – стање на терену.

А, стање на терену описано је у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса, у којем се истиче да су приштинске таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ појачале тензију између Београда и Приштине, посебно на северу Косова.

Гутерес је, између осталог, упозорио лидере обе стране да треба да пронађу начин за напредак у дијалогу који се води уз посредовање Европске уније.

Извор.РТС

Check Also

Нова 302 случаја коронавируса, преминуло још 5 особа

У последња 24 сата забележена су нова 302 случаја коронавируса у Србији, а преминуло је …