Главна / Вести / Србија / Вучић: Не знам шта Приштина хоће ни од нас ни од света

Вучић: Не знам шта Приштина хоће ни од нас ни од света

Председник Александар Вучић поручио је да без разговора нема решења косовског питања, али је истакао да је Србија довољно јака да и без договора настави изградњу боље будућности. Вучић борави у дводневној посети Пчињском округу у оквиру кампање “Будућност Србије” а у Врању је означио почетак градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности. Такође обилази Владичин Хан, Сурдулицу, Трговиште и Бујановац.

Александар Вучић је у разговору са новинарима у Врању коментарисао синоћну седницу СБ УН на којој је било речи о КиМ а коју је представница Приштине назвача “шарадом”. Навео је да више не зна шта представници Приштине желе од Београда и света.

“Мислим да је питање руског амбасадора – шта траже ту ако им је седница шарада, било логично. Мени није неозбиљно и шарада када идем у Брисел, УН, јер је улог велики. А улог је мир и безбедност, који људи узимају здраво за готово, будући да само једна искра може да запали регион”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Приштина стално мења изјаве и поруке, за разлику од њега који, каже, своје изјаве не мења, јер зна за шта се Београд бори.

“Од њих на дневном нивоу имамо више различитих изјава, да ли треба да гледам у пасуљ или у небо да видим шта хоће”, рекао је Вучић.

Истакао је, међутим, да без договора и разговора нема решења.

“Ми не знамо шта они хоће, шта хоће од нас, од света… Ми водимо рационалну, озбиљну и одговорну политику, политику мира и постепених корака, приближавања до компромиса. Ако то неко не жели, довољно смо јаки да и без договора наставимо изградњу боље будућности за наш народ и грађане”, рекао је Вучић.

Додао је да Београд чека да Приштина укине таксе, да се оствари тај елементарни услов, па да се наставе разговори. Није желео посебно да коментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија из Вашингтона о спремности за корекцију граница јер, како је истакао, албански званичници са Косова стално мењају изјаве.

Раније су председник Вучић у Врању и премијеркаАна Брнабић у Нишу истовремено означили почетак градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности.

Вучић је поручио окупљеним грађанима у Врању да ће нови станови осигурати и олакшати будућност припадницима снага безбедности на југу Србије.

“Ми не сањамо и не замишљамо будућност, ми је градимо. Свесни смо колико та будућност зависи од нас, нашег рада, труда, спремности да је направимо”, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Вучић је рекао да ће припадници служби безбедности у Врању везати свој живот за југ Србије и да ће и грађани бити сигурнији јер ће знати ко их чува и ко им помаже да се осећају сигурно.

Вучић је рекао да ће у првој фази бити изграђено 186 станова, у другој 198 станова, док ће у Србији бити изграђено укупно 8.022 стана.

“То је живот за више од 8.000 породица, значи будућност за њих и сигурна будућност за све нас”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће станови у Врању бити продавани по цени од 400 евра по квадрату.

“Када смо размишљали где да градимо станове, надали смо се оваквим местима, где је део инфраструктуре изграђен, вртићи, школе… Ово место је толико лепо да сам сигуран да ће они који граде у другим градовима, у Митровици, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Београду, желети да на оваквим местима буду грађени странови”, рекао је Вучић.

Србија је кренула усправно, поносна баш тамо где јој и место – у будућност коју сама гради и у којој ће у Врању, Владичином Хану, Нишу, Сурдулици, Лесковцу, Митровици, Крагујевцу, Краљеву и свим другим местима живети живот достојан живљења, рекао је Вучић, те истакао да је све што је до сада урађено посвећено управо таквом животу у којем нема места за обећања и празне приче.

“Када се у ове станове уселе припадници снага безбедности, најреп у њих 186, када обезбедимо станове за младе, оне који се баве науком, да буду свој на своме, када имају где да раде, онда ћемо моћи да кажемо да смо завршили оно што смо започели и да ова земља има будућност”, навео је председник.

Новинарима је рекао да је наишао на дивно гостопримство људи у Пчињскомо кругу и да им се на то мора узвратити радом.

Извор: РТС

Check Also

Ђурић: Људима је прекипело, разумем их, седам месеци их гуше таксама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да разуме због чега су …