Главна / Некатегоризовано / САД сматра могућим споразум Kосова и Србије 2019. године

САД сматра могућим споразум Kосова и Србије 2019. године

Представник Сједињених Америчких Држава (САД) Савету безбедности, Џонатон Kохен (Јонатхан Цохен) изјавио је на јучерашњој седници да је могуће да се током 2019. године постигне свеобухватни споразум између Kосова и Србије, додајући да за Kосово то значи да теба да укине таксе на увоз српске робе.
Да коначни и свеобухватни споразум са Србијом може да се постигне веома брзо, мисли и председник Kосова Хашим Тачи. Он се актуелно налази у САД где је присуствовао Молитвеном доручку који традиционално организује амерички председник. У интервјуу “Гласу Америке” Тачи је изјавио да је процес кориговања границе завршен и са Црном Гором и Македонијом.
“Било је протеста, било је проблема, сузавца, било је демонстрација, слање порука у свету, не баш добрих за државу Kосови у свету, али на крају сви су били убеђени да су споразуми били праведни и тачни. У исто веме, ми који имами заједничку границу, територију са Србијом око 410 километара, дефинитивно треба да дефинишемо пре окончања споразума или као услов за заокруживаање споразума за реципрочно признање. Нема реципрочног признања без дефинисања граничних линија”, истакао је Тачи.
Тачи је током боравка у Вашингтону учествовао и у дискусији Савета за међународне односе, где је говорио и о напорима да се постигне свеобухватни споразум са Србијом током ове године, а који ће омогућити признање Kосова од стране Србије и чланство Kосова у Организацији Уједињених Нација (ОУН).
Наиме, Тачи је истакао да ће овај Споразум “покрити сва отворена питања између две земље и бити постигнут и прихваћен под лидерством Европске Уније (ЕУ) и да ће закључити “вековни конфликт”.
„Лидери Kосова и Србије неће моћи да опстају на позицијама тако што ће оптуживати једни друге. Мораће да изврше реформе и постигну развој. Споразум ће отворити пут сарадњи и избећи враћање у трагедије прошлости“, изјавио је председник Тачи.
Он је истакао да постоје повољнији услови за дијалог између Kосова и Србије, јер је комуникација много боља, да постоје лидери у обема земљама који желе да постигну споразум. У овом је контексту поменуо и писма која је амерички председник Доналд Трамп упитиио двојици лидера, наводећи да постоје назнаке да би такав споразум подржала и Русија.
„Ми на Kосову треба да будемо реални. Треба да дискутујемо о томе шта можемо направити као компромис у овом процесу постизања финалног споразума са Србијом. И истина је, да, Kосово дефинитивно треба да дефинише где лежи граница са Србијом. И да, истина је да у северном делу Kосова, у Митровици ,постоје проблеми за које је потребно наћи решење“, навео је Тачи.
Председник Kосова Тачи је истакао да ће и после свеобухватног споразума „две земље остати мултиетничке“, али и да у разговорима „нема црвених линија“ и да ће права Срба на Kосову и Албанаца у Србији бити изједначена.
Говорећи о принципима “кориговања границе” он је истакао нема никаквих карти на столу али је истакао да “процес демаркације” неће бити нимало лак.
“Наравно, демаркација са Србијом ће бити много компликованија и тежа. Од 410 километара границе имамо много мапа које показују другачије границе у различитим деловима Kосова, неке од тих мапа користи и НАТО. Рекао бих да смо до сада платили довољно у борби за независност. Наравно, у дискусији о финалном споразуму узећемо у обзир и територију и становништво и могућности за економски развој. Али понављам, неће бити квота по етничким линијама. Неће бити моноетничких држава. Ресурси на Северу Kосова, као што су језеро Газиводе и рудник Трепча, град Митровица, ће остати на Kосову. Они су на Kосову и остаће на Kосову. И такође је истина да подржавамо мале или ситне корекције граница у јужној Србији. Ако се ово уради као део ширег мировног споразума, не видим шта је ту лоше“, изјавио је Тачи.
Хашим Тачи је такође изјавио да “лаким кориговањем граница” не би дошло до “домино ефекта”, јер како је истакао, већ је разговарао са свим лидерима у региону и да су они подржали споразум који би постигли Kосово и Србија.
“Једини преседан овде био би да су две балканске земље постигле мировни споразум мирним путем, не кроз конфликт“, изјавио је Тачи.
Црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић је у интервуу за “Глас Америке” изјавио да његова земља подржава све што би могло да донесе мир у региону.
“Подржавамо сваки дијалог иизмеђу Србије и Kосова. Имали смо наше резерве у односу на принцип решавања проблема разменом територија, али ако се две земље сложе, ми само можемо то да поздравимо. Али, познавајући Западни Балкан, имали смо наше резерве око овог питања. Најзад, без обира на прекиде, и у Београду и у Приштини има политичара који су показали да се може разговарати. Нема другог пута. Нама одговара свако мировно решење и стабилност, ми смо ту да подржимо то колико будемо могли, у складу са нашим интересима, наравно”, изавио је Дармановић.
Председник Тачи, међутим, за разлику од једног броја земаља региона нема широку подршку унутар косовског политичког спектра за идеју о било каквом дефинисању, односно размени граница са Србијом.
Бивша челница косовског тима за дијалог са Србијом Едита Тахири је истакла да није тренутак за процес дијалога који би довео до свеобухватог споразума са Србијом, док се не промене неке околности.
“Тренутно на једној страни имамо да господин Тачи промовише српско–руску идеју и с друге стране имамо институционални спектар који је против. Идеју независности промовисао је Демократски савез Kосова. Нико није веровао да након 30 година неко може да дође и идејом стави под знак питања државу Kосово, границе Kосова, које су међународно признате, јер је Међународни суд правде признао независност”, изјавила је Едита Тахири за емисију “038”.
Управљачки Савет и председништво Алијансе за будућност Kосова, којим је председавао лидер ове партије и премијер Kосова Рамуш Харадинај, усвојио је три основна принципа везана за процес дијалога са Србијом.
Прво да се дијалог треба водити у складу са Уставом Kосова и Декларације о независности од 17. фебруара, друго, да дијалог са Србијом треба да се води без икаквих услова и треће да се такса на увоз српске и босанске робе не укида до признања Kосова од стране Србије.
Kао “проблематичном” идеју Тачија да се неком врстом дефинисања граница може доћи и до свеобухватног споразума са Србијом, указује и публициста Ветон Сурои.
“Историчар аматер има право да буде незналица. Председник земље незналица не брани од правних и политичких последица. (?) Гробља Европе, укључујући и ово на Kосову, је препуно жртава историчара аматера и председника незналица” , написао је Сурои.

Check Also

Дачић: Београд и Приштина далеко од обнове дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Београд и Приштина далеко од …