Главна / Вести / Косово и Метохија / Шведски генерал: Нисмо били спремни за интензитет насиља 2004. на КиМ

Шведски генерал: Нисмо били спремни за интензитет насиља 2004. на КиМ

Све процене безбедности уочи мартовских догађања 2004. године на Косову и Метохији биле су погрешне, каже бивши командант Мултинационе бригаде Центар на Косову, шведски генерал, Андерс Брансторм.

Нешто више од месец дана уочи годишњице мартовског погрома на КиМ, Бранстром за Политику каже да су били свесни тензија које су постојале тих дана, али ипак изненађени интензитетом нападa јер, како објашњава, нису били спремни за догађаје који су уследили.

“Иако нисмо били спремни за интензитет насиља, успелисмо да сачувамо село Чаглавицу захваљујући професионалном односу војника и команданата бигаде. Такође су нам помогли добри људи, и Албанци и Срби”, прича генерал Бранстром, којег Политика представља као човека који је одиграо одлучујућу улогу у спречавању потпуног уништења српске Чаглавице.

Према његовим речима, иако се НАТО бринуо о безбедносној ситуацији, заједно са осталим члановима међународне заједнице, није дошло до спречавања насиља у марту 2004. године.

“Од дана када је наша бригада била распоређена на терен 2003. године интензивно смо се фокусирали на циљ да разумемо шта се дешава. Такође смо напорно радили да будемо спремни на реаговање уколико се нешто лоше деси. Надам се да ће у будућности међународна заједница моћи да обезбеди методе за уочавање првих сигнала евентуалног надолазећег насиља и да реагује на њега. Процене готово целе међународне заједнице о ситуацији на Косову 2004. године уочи насиља нису биле тачне”, прича Бранстром.

Он подсећа да Шведска није чланица НАТО-а, али да је упркос томе годинама сарађивала са алијансом на многим пољима, од којих је једно подршка миру.

“Ја сам био командант шведског батаљона на Косову током 2000. године, а када је НАТО 2003. понудио Шведској да преузме одговорност за једну мултинационалну бригаду на Косову, било ми је драго што ми је поверен положај командира бригаде”, рекао је Бранстром.

У исто време док се одигравала драма у Чаглавици, прича генерал, слична ситуација одвијала се у Приштини, где су нападнута два стамбена блока у којима су живели Срби.

“Поједини припадници наше бригаде уочили су претњу у Приштини и спровели операицију спасавања током ноћи између 17. и 18. марта, када су сачувани бројни животи. Бројни наши војници су због повреда завршили у болници”, каже генерал.

Према његовим речима, осећај је био лош у данима након немира на Косову 2004. године, али је постојала и одлучност да се уради све што је могуће како би се фокусирали на најважнији циљ у том тренутку – заустављање насиља и заштита српског народа, инфраструктуре и културног наслеђа.

“Мислим да већина мојих колега и пријатеља из међународне заједице дели моје мишљење, иако могу да говорим само у своје име”, додаје генерал Бранстром.

Сматра да НАТО и даље игра значајну улогу у одржавању безбедности за све народе на Косову.

“Када то кажем, такође је важно споменути и Уједињене нације, Европску унију и ОЕБС, међу бројним другим међународним чиниоцима”, рекао је генерал.

Извор:Танјуг

 

Check Also

Kоцијанчич одговорила Вучићу: ЕУ чека резултате истраге

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Kоцијанчич одговорила је вечерас на …