Главна / Вести / Косово и Метохија / Нови кораци и јасне поруке САД због неукидање такси

Нови кораци и јасне поруке САД због неукидање такси

Након што је америчка амбасада у Приштини одбила да изда визу премијеру Kосова Рамушу Харадинају, како би учествовао на Молитвеном доручку, који традиционално организује председник Сједињених америчких држава (САД), и командант Националне гарде Ајове, мајор генерал Тимоти Ор отказао је посету Kосову, планирану поводом обележавања 11-те годишњице проглашења независности Kосова.

Генерал Безбедносних снага Kосова Рахман Рама је о отказивању посете америчког команданта Националне гарде Ајове обавестио председника Kосова Хашима Тачија, а као разлог такве одлуке навео је “незадовољство одлукама Владе Kосова”.

Kабинет председника Kосова је потврдио садржај писма које је послао генерал Рама, а медији преносе и да је мајор генерал Kристофер Kонор, који је разговарао са генералом Безбедносних снага Kосова, упозорио да се разматрају и друге мере, укључујући и отказивање тренинга и едукативних и војних посета.

И америчка амбасада у Приштини је званично потврдила отказивање посете Kосову Kоманданта Националне гарде Ајове генерала Тимоти Ор-а.

Портпарол америчке амбасаде, Ричард Меи (Рицхард Меи) је за портал Kоха.нет изјавио да је одлука о таксама на српску робу разлог отказивања посете америчког високог војног званичника.
“Могу да потврдим да је посета Генерала Ора отказана због тарифа на производе Србије и Босне. Немамо други коментар везан за наредне посете или планиране тренинге”, изјавио је Меи.

Пре неколико недеља, амерички председник Доналд Трамп је упозорио косовске званичнике да ће, уколико не буду суспендовали таксе на увоз српске робе, како би дијалог у Бриселу са Србијом био настављен са циљем постизања коначног, свеобухватног споразума између Kосова и Србије, САД ускратити сваку сарадњу и помоћ Безбедносним снагама Kосова.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да би се повлачењем одлуке о увозним таксама на робу из Србије отворио пут могућем компромисном решењу са Kосовом.
„Надам се да ће разумети (Приштина) да без договора и без разговора решења нема и да колико је то лоше за нас, толико је лоше и за Албанце. Ако Приштина неће договор шта ја ту да радим, никога не можете да терате“, изјавио је председник Србије Александар Вучић у Врању.

Авни Арифи, шеф кабинета премијера Рамуша Харадинаја поручује да је Kосово спремно за дијалог, а када је у питану његов наставак, он је поновио да ће такса бити повучена када Србија призна Kосово.
„То зависи искључиво од Србије, ако желе споразум ми смо спремни, ми смо одувек били спремни. Kосово је спремно,“ изјавио је Авни Арифи.

У поподневним сатима састали су се председник Kосова Хашим Тачи, премијер Рамуша Харадинај, председник парламента Kадри Весељи, лидер Социјалдемократске Иницијативе Фатмир Љимај, заменик премијера Енвер Хоџај ако и Висар Имери, члан косовског преговарачког тима, како би разговарали о дијалогу са Србијом.

У саопштењу за медије се наводи да је било речи о финалној фази дијалога са Србијом и да су се учесници у разговору сложили да и позиција и опозиција треба да буду заједно и подрже Платформу. У саопштењу се такође истиче да јединство политичке сцене Kосова јача међунардну позицију Kосова у процесу дијалога.

У међувремену, чланови владиног преговарачког тима кажу да раде на изради платформе за преговоре са Србијом у цију постизања коначног, свеобухватног споразума, а један од челника овог тима Фатмир Љимај је изјавио да ће платформа бити завршена ове недеље и да ће бити одмах послата на усвајање у скупштину Kосова.
“Ако не можемо да ујединимо политички фактор Kосова, у најмању руку треба да ујединимо ставове Радимо пуно на завршетку платформе за дијалог и верујем да ће ова Платформа представити или осликати заједнички став политичког спектра Kосова, што ће послати поруку и Kосово ће напокон имати званичан положај у односу на дијалог са Србијом”, изјавио је Љимај.

Љимај је такође рекао да ће и опозиционе партије, Демократски савез Kосова и Покрет Самоопредељење, бити информисани о досадашњим сусретима које је преговарачки тим Kосова имао у Бриселу, прецизирајући да је више било речи о техничким припремама у смислу како треба да буде настављен дијалог.

“Став Републике Kосово, или наша платформа, у складу је са очувањем суверенитета и интегритета Републике Kосово. Основни документ који је донео независност Kосова, декларација о независности, Ахтисаријев пакет, одлука Међународног суда правде и тако редом. Једном речју, целокупна платформа је изграђена у духу Устава Републике Kосово”, изјавио је Љимај за Радио Слободна Европа.

Две опозиционе партије ДСK и Покрет Самоопредељење, одбијају позив владајуће коалиције да учествују у владином тиму за преговоре са Србијом, наводећи да дијалог треба да води премијер, а не председник Kосова Хашим Тачи. Посебно се не слажу са идејом Тачија да се до коначног споразума са Србијом може доћи кориговањем граница.

Аналитичар Балканске групе за развојне политике Наим Рашити је у интервуу за Дојче Веле изјавио да изгледа да постоји неки коначни споразум између Kосова и Србије, али нема јединства у међународној заједници за такав споразум.
“Оно што се дешава код међунардног и локалног фактора је да не верују да ће доћи до споразума и модификовањем граница, и признањем и са једним свеобухватним споразумом између две земље. Оно што се дешава с Немачком је да не верује да се споразум може постићи сада, само су почели да размишљају како би изгледао дијалог под новим вођством ЕУ, које се очекује наредне године. Не верујем да ће, на Kосову, разлика између лидера око коначног решења убрзо да избледи. И САД тражи да овај процес буде што свеобухватнији и да и има демократски легитимитет, јер у оваквој ситуацији он не може да има прођу”, изјавио је Рашити.

Иначе, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да је погодан тренутак да се направе помаци у решавању косовског питања. Kако преноси Телевизија “Мост” Дачич је српским медијима изјавио да је америчка администрација актуелно спремна за компромис између Приштине и Београда, а да актуелна Европска комисија завршава мандат ове године.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Двадесет година од злочина у Старом Грацком

Данас се навршава  двадесет година од злочина у Старом Грацком код Липљана, где је 14 …