Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Кад нема разговора постоји опасност од насиља над Србима

Вучић: Кад нема разговора постоји опасност од насиља над Србима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да жели да Приштина укине таксе и да се наставе разговори, јер, каже, док нема разговора Београда и Приштине постоји опасност од насиља над српским живљем.

“Видећемо шта ће уследити. Мислим, када је реч о вербалном притиску, да можемо да кажемо да је у реду све што су урадили западни партнери, а хвала и Кинезима и Русима који су увек били уз нас. Данас постоји јединствена осуда, по том питању, у свету”, пренео је он.

Рекао је да је његова процена – а испоставило се да су други све што су причали промашили, мада није сигуран да ће то уследити одмах – да у Приштини на гласању буде 17:3, како би сачували образ Харадинају, да настави да буде премијер, а да ће терет укидања такси преузети ДПК и друге странке.

“Такву ће игру да направе, али то је нихова ствар. За нас је важно да се укину таксе, јер је штета 40 милиона евра коју трпимо као држава”, нагласио је он.

Вучић је најавио да ће Србија, када прође 90 дана, покренути друге механизме при ЦЕФТА и ЕУ. Вучић је казао да постоји нервоза у Приштини и да га брине да би после такси могли да предузму неке друге кораке.

“Једино што ме плаши на Косову и Метохији је да не крену у насиље против српског живља. То је ствар која ме мучи, прогања и плаши”, рекао је председник.

Вучић је указао да зато ради са међународним партнерима на јачању наше позиције и што жели да укине таксе, јер све док нема разговора постоји могућност за сукобе.

“Када се разговара, тешко је очекивати сукобе, а када их нема идемо уназад и то не кривицом Србије”, нагласио је он. Упитан за односе Приштине и САД Вучић је нагласио да нема сумње да су стратешки.

Плате и пензије више не расту по партијском договору

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија више не повећава плате и пензије на основу партијског договора, већ на основу добрих економских резултата. Председник Србије најавио је да ће ове године бити још једно повећање минималне цене рада и да ће са садашњих 27.000 доћи до 30.000 динара.

Вучић је казао да данас Србија исплаћује 37 до 38 одсто из буџета пензије, и подсетио да је стање раније било такво да се из буџета обезбеђивало 58 одсто за пензије.

Због добрих економских резултата и више фабрика, држава је у могућности да повећава плате и пензије. “Због тих података можемо да кажемо да ћемо повећати и зашто хоћемо да повећамо више од индексације. ММФ је хтео да повећавамо на основу раста, а то би значило да, ако имамо раст од три одсто, пензије и плате могу да расту за три одсто.

Међутим, на основу суфицита и раста можемо да дамо повећање од шест до седам одсто које ће пензионери заиста да осете”, објаснио је он. Истако је да су то ствари за које се бори држава и да је од кључног занчаја да држимо здраву економију.

Нагласио је да није ствар партијског договора, као раније, када су две странке одлучиле да без економског покрића повећају плате и пензије и поред негативног раста од 3,1 одсто.

О новим пројектима у наредном периоду

Председник је најавио неколико нових инвестиција и инфраструктурних пројеката у Србији у наредном периоду.

Рекао  је да се очекује долазак једног великог инвеститора за којег се “Србија бори са Румунијом и Бугарском”, а како каже – “ми тренутно водимо”.

Он је навео између осталог да да се завршава ауто-пут према Северној Македонији, да ће у наредном периоду бити отворен аутопут Обреновац – Чацак, те да почињу да се граде бројни путеви, као што је на пример Нови Сад- Рума – Шабац, Зрењанин – Нови Сад… као и брза саобраћајница Вршац -граница са Румунијом.

Нагласио је да ће се посебно градити и реновирати путеви у источној Србији, код Зајечара, Жагубица-Бор, Мајданпек -Бор али и пројекат Дунавска магистрала.

Он је подсећајући на недавни обилазак Вршца у склопу кампање “Будућност Србије” рекао да се разговара са Банком савета Европе о одобравању кредита по стопи од један посто за финансирање изградње пречисћивача за воду у тој општини.

Најавио је да ће на Власинском језеру да се гради кружни канализациони прстен како би се побољшала инфраструктура и обезбедила чистија вода што би, каже, требало да допринесе већем броју туриста у том крају.

Каже да се очекују нова улагања у железницу и да се у том сектору очекују нови велики инвеститори.

Подсетио је да је у ранијем периоду пре његовог доласка на власт, како је рекао угашено 4.500 погона и предузећа те да се део њих обновило и да се у том правцу наставља те да ће Србија доћи ускоро до БДП-а какав је био 1989. године.

Вучић је рекао да укупан бруто друштвени производ Србије, све оно што наша земља произведе износи на годишњем ниовоу око 40 милијарди долара, док је пре његовог доласка на власт, општи приход државе се смањивао свајке године за 1,5 милиради долара.

И Путин обилази Русију

Задовољан сам јер знам колико сам се борио за бољи живот грађана Србије, али има још доста посла и доста фабрика треба отворити за све оне људе који немају посла, рекао је председник Александар Вучић, сумирајући утиске с почетка кампање Будућност Србије.

Вучић је рекао да је јутрос разговарао са амбасадором Русије Александром Чепурином, који га је обавестио да је и председник те земље Владимир Путин, такође, кренуо да обилази 12 великих регионалних центара у Русији.

“Razgovаrao saм sa Čepurinom jutros i rekao mi – neverovatno, kao da ste se dogovarali, pošto je dan ili dva kasnije Putin krenuo u nešto slično, jer obilazi 12 velikih centara sa Državnim savetom i razgovara o razvoju svih 86 regiona”, rekao je Vučić gostujući na Пинку.

Говорећи о кампањи “Будућност Србије”, Вучић је рекао да је на југу Србије посетио и места која ниједан премијер или председник државе до сада није посетио, као што је место Радовница између Трговишта и Босилеграда.

Вучић је рекао да у многим местима које други нису обилазили био по ко зна који пут како би видео да ли може да се отвори још нека фабрка и на који начин може да се повећа запосленост, повећају плате и побошља живот људи.

Каже да су га упркос тешком животу грађани свуда дочекивали са великом енергијом и да у Врању, на пример, у “Јумку”, ради сада 1.700 људи, док пре пет година тамо нико није радио.

Вучић је истакао да ће тек бити посла за “Јумко” када се буду технолошки унапредили пошто ће моћи да прошире извоз на инострана тржишта. Вучић је рекао да разговор са грађанима даје подстрек да још више ради.

О субвенцији горива

Додао је да је донета одлука о субвенцијама на гориво, од 20 динара, која, како каже, неће пресудно помоћи пољопривредницима, али је важна као додатна мера сигурности.

“И, они су задовољни. Разговарао сам са пољопривредницима да видимо шта ћемо са уматиченим грлима коза, како то да се повећа… То је велика и важна ствар”, рекао је председник.

Истакао је да је у Врању и целом Пчињском округу очекивао добар пријем, али се изненадио таквом пријему у Јужном Банату, који није најсиромашнији, али су ту неке од најсиромашнијих општина, попут Ковина, Пландишта, Опова…

“У Пчињи се и даље теже живи, јер Јужни Банат има и Вршац и Панчево, али смо подигли југ прилицнцо, много значи и аутопут, значиће и гасовод. Изненадила ме је једна ствар. На југу је увек ‘врела крв’, тамо су ме увек топло дочекивали и бескрајно им хвала на томе, али сам се изненадио броју људи у Јужном Банату”, рекао је Вучић.

Како је приметио, ту су људи помало и “бесни”, а можда су се, каже, уплашили од неких других који им прете да ће Србију да врате у прошлост, како би опет владали.

Подсетио је да су појединци причали да га у Ковину неће дочекати ни 50 људи, а у том месту се окупило око 2.000.

“Људи имају право да се буне за различите ствари. Они разумеју све. Има и бахатости на локалу, али људи на крају знају ко је вредан, марљив и ко је урадио и ради озбиљне ствари за земљу”, рекао је Вучић.

“Смета им што је Србија снажнија”

Говорећи о региону, председник Вучић рекао је да земљама у окружењу смета то што је Србија снажнија.

“Зашто се они (медији у региону) радују пропасти Александра Вучића, што сам им ја проблем? Шта сам урадио против њих? Смета им што је Србија снажнија”, рекао је Вучић.

Каже да прати и регионалне и светске медије и да је приметио да од када су почели протести у Београду најснажнија подршка стиже Загреба, загребачких медија, приштинских, босанскохецеговачких.

“У Приштини су главну вест направили од 19 њих у Грачаници, то је била главна вест у свим приштинским медијима”, каже Вучић.

Коментаришући интервју Вука Јеремића за ТВ БИХ, Вучић каже да је чуо један клип. “Толико одвратно за земљу. Важно је да смо од лажног патриоте чули да је Србија крива за све сукобе. Од када сам ја ту, ми нисмо имали никакве сукобе. То је лична мржња и жал зато што не може да буде на мом месту”, рекао је Вучић.

Како каже, кад неко тако изгуби на изборима онда то није једноставно поднети, и онда морате да сипате мржњу. “Са лакоћом се са њом носим. Проблем је што своју земљу оптужује за све и што у страним медијима говоре све најгоре о земљи”, додао је Вучић.

На изјаву Јеремића у том интервјуу да је Вучић гори од Милошевића само не располаже истом војном снагом, иначе би “сад било још горе”, он подсећа да је у војном смислу војска двоструко већа него у то време. “Али, ја само желим да сачувам мир и стабилност”, закључио је Вучић.

“Нервозни су, очекивали су већу подршку”

Коментаришући речи Марка Видојковића о Правном факултету, Вучић је рекао да му се чини да су “неки нервозни”, јер су очекивали већу подршку професора, а да увреде на рачун те установе највише говоре о начину на који неки људи доживљавају кључне институције у друштву.

“Рећи за професоре Правног факултета да су смадрови, кретени, криминалци, то је онако… Чини ми се да та нервоза произилази из нечега другог, на страну незнање и безобразлук”, рекао је Вучић.

Додао је да су неки људи нервозни, јер су очекивали да потпише на одређене папире стави већи број људи, посебно на Правном, Економском, Филолошком факултету, па су се изненадили због чињенице да многи нису желели да потпишу.

“Нећу да лицитирам, али на Правном факултету од редовних професора и асистената, потписало је мање од једне четвртине, а неки су очекивали 95 одсто или макар у проценту као са ФПН-а”, рекао је Вучић.

“Правни факултет је дао различите људе, и Војислав Коштуницу и Слободана Милошевића, и Вука Драшковића и Војислава Шешеља. То је све изнедрио тај факултет. Видојковић није имао нарочитог успеха на факултету, па можда је одатле и жал што су други имали више успеха”, рекао је Вучић.

Он каже да се у време социјалних мрежа не постаје запажен на леп начин и лепим речима, већ екстремним стварима и да зато највише пратилаца имају они најекстремнији.

Наводи да је лако “живети” у вирутелном свету, а да у стварном свету неко мора да решава стварне проблеме.

Рекао је да су га сарадници обавестили како поједини прете да ће да блокирају ауто-пут и траже се објаве снимци несреће на аутопуту код Дољевца да би се наводно видело да директор Коридора Србије Зоран Бабић није био на месту возача.

 

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …