Главна / Друштво / Осуде новинарских удружења селективне

Осуде новинарских удружења селективне

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница најоштрије осуђује увреде упућене председнику Друштва новинара Косова и Метохије и дописнику Гласа Америке Будимиру Ничићу у коментарима на текст „Непријатност или шала“ портала Грачаница Онлајн.

Сведоци смо озбиљности и одговорности посла којим се бавимо, јер смо и сами доживљавали вербалне и физичке нападе на ризичним и високоризичним теренима  и сматрамо да је било који вид увреда, притисака или претњи новинарима апсолутно неприхватљив.

Међутим, забрињавајуће је да Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије, нити било која друга струковна новинарска удружења ни у једној реченици нису осудила поступак председника ДНКиМ, подружнице УНС-а на КиМ, Будимира Ничића, иако Ничић није негирао да је новинарки РТВ Грачаница упутио речи следеће садржине: „Сликај, сликај, па да пошаљеш Вучићу“, наводно у „шали“. како се након тога изјаснио.

Процените сами, да ли је то етикетирање новинара или не? Процениће и народ, чији нам је суд најбитнији, јер је народ управо тај због кога смо ми оформљени и због кога радимо уназад  20 година.

Такође се доводе у сумњу наводи из саопштења уређивачког колегијума РТВ Грачаница, што је такође неприхватљиво и увредљиво, јер РТВ Грачаница поседује хиљаде и хиљаде сати материјала, а поседује и материјал са одржаног протеста “1од5милона“ у Грачаници.

Нетачна је  и тврдња председника ДНКиМ да је наша колегиница сликала колеге понаособ, јер је она сликала само учеснике протеста у циљу извештавања са догађаја.

Подсећамо, РТВ Грачаница је медији чија је мисија правовремено и истинито извештавање становништва Косова и Метохије, а најмање подстицање било каквих сукоба. Али на овакво селективно реаговање УНС-а и НУНС-а, и стајање у заштиту појединих новинара, а занемаривање, релативизовање и минимизирање етикетирања других (како председник ДНКиМ каже, “Вучићевих”) новинара, је просто непрофесионално и неприхватљиво, и на то не можемо да ћутимо.

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …