Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: КиМ највећи политичко–безбедносни изазов

Дачић: КиМ највећи политичко–безбедносни изазов

Косово и Метохија је питање од највишег националног интереса, наш приоритет и највећи политичко-безбедносни изазов, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Кфор је једина легална и легитимна војна формација на КиМ, која треба да испуњава мандат који је њему додељен Резолуцијом СБ УН 1244 и обавезе из Војно-техничког споразума из Куманова, додао је Дачић.

У обраћању полазницима 8. класе Високих студија безбедности и одбране, Дачић је рекао да очување интереса Србије на КиМ и у вези са КиМ, остаје задатак и циљ коме стремимо, али нећемо одустати од наше посвећености дијалогу и компромису, што је једини начин долажења до одрживог и стабилног решења.

Наметање решења и политика свршеног чина, без обзира од кога долази, рецепт су за неуспех и додатну дестабилизацију, оценио је шеф дипломатије.

Напомињућу да велики број држава није признао сецесију Косова и Метохије, она је као посебно важно издвојио што су поједине државе уважиле наше аргументе и донеле одлуку о повлачењу признања.

“Неспоран је тренд повлачења признања, што је резултат наше дипломатске активности на билатералном и мултилатералном плану”, казао је Дачић.

Он је рекао да је наше залагање за поштовање међународних правних норми добило потврду и приликом гласања о пријему “Косова” у Унеско, пре три године, као и недавно у Интерполу, када су многе землке подржале нашу аргументацију и гласале против пријема “Косова”.

Према његовим речима, са безбедносног аспекта за цео регион, изузетно је значајна улога КФОР на КиМ, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

“Србија у потпуности подржава мандат Мисије КФОР и веома је важно да она не смањује присуство на КиМ. КФОР није само гарант безбедности српске заједнице, њене имовине и културног наслеђа, већ важан гарант њиховог физичког опстанка”, истакао је шеф дипломатије.

Указао је да су за Србију апсолутно неприхватљиве аспирације Приштине да променом и проширењем мандата тзв. Косовских безбедносних снага отпочне процес њихове трансформације у оружане снаге.

Кфор једина легитимна војна формација на КиМ

Дачић је нагласио да је Кфор једина легална и легитимна војна формација на КиМ, која треба да испуњава мандат који је њему додељен Резолуцијом СБ УН 1244 и обавезе из Војно-техничког споразума из Куманова.

Истакао је да је Србија кључни фактор за регионалну стабилност и од међународних чинилаца је призната као кредибилан и одговоран партнер, извозник безбедности и фактор који учествује у решавању проблема, а не проблем са којим други треба да се баве.

Навео је да Србија спроводи политику војне неутралности, која није препрека унапређењу партнерске сарадње са НАТО, што видимо из других примера, да војно неутралне, или „војне несврстане” земље, такву сарадњу успешно остварују.

Високо ценимо што НАТО у потпуности поштује позицију Србије и жели да се партнерска сарадња у таквом оквиру развија, што је управо кључна основа за грађење односа, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије каже да је стратешки спољнополитички циљ Србије да постане чланица ЕУ и да је европски процес земаља региона најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност.

“Учествујемо у концептима безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, који су јој доступни и тражимо простор да томе допринесемо. Не чекамо да то буде наша обавеза једном када постанемо члан ЕУ, већ солидарно делећи терет са чланицама ЕУ, сматрамо да је безбедност област која не пита за границе или чланство”, казао је Дачић.

Наше учешће у мултинационалним мисијама и операцијама, навео је он, високо се вреднује, а у току је процес успостављања националног законског и институционалног оквира који ће омогућити и учешће цивилних структура у мултинационалним мисијама.

Шеф дипломатије је навео и да смо сведоци да је Србија у протеклом периоду значајно унапредила билатералне односе са великим силама.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Дијалог настављен, одређене теме за Брисел

Председник Србије Александар Вучић, који путем видео-линка учествовао на трилатералном састанку Европске уније, Београда и …