Главна / Вести / Косово и Метохија / Столтенберг: Обавезе КБС-а разјашњене 2013. године

Столтенберг: Обавезе КБС-а разјашњене 2013. године

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг је поручио да су 2013. разјашњене обавезе КБС-а када је реч о северу Косова и да НАТО очекује од Приштине поштовање тог, али и других договора. Наводи да Aлијанса поштује неутралност Србије и да свака земља има право да изабере свој пут.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да ће током пролећа бити донета одлука о даљим корацима у ангажману Алијансе са Косовским безбедносним снагама.

“Ми очекујемо да се настави оно што је договорено и разјашњено 2013. године. То је само један од разлога због кога само упутили јасну поруку властима у Приштини да би требало да поштују договоре које смо са њима постигли”, поручио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО је на крају министарског састанка у Бриселу навео да се међу чланицама Алијансе наставља дискусија о нивоу анганжамана са Косовским безбедносним снагама.

Столтенберг је нагласио да је приспитивање ангажамана засновано првенствено на транзицији КБС у војску Косова, за коју НАТО сматра да је дошла у погрешно време, али и да утицај има одлука приштинских власти да уведу таксе на робу из централне Србије и БиХ упрокс противљењу чланица Алијансе.

“Дискусија је у току и очекујемо да током пролећа донесемо одлуку о даљим корацима”, изјавио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а каже да Алијанса снажно верује да је потребно политичко решење и подршка дијалогу Београда и Приштине. Он је поновио и чврсту посвећеност НАТО одржању стабилности на Западном Балкану и најавио да мисија Кфор остаје на Косову у непромењеном мадату заснованом на на Резолуцији 1244 УН СБ.

“Ту само да обезбедимо сигурно окружење за све људе на Косову и то чинимо”, закључио је Столтенберг.

Истакао је и да НАТО поштује сарадњу са Србијом и да евентуална одлука о прикључењу НАТО-у зависи од Београда.

Столтенберг је изјавио да НАТО има одлично партнерство са Финском и Шведском, које не желе чланство у алијанси и да исти став има и Србија.

Извор: Танјуг

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …