Главна / Некатегоризовано / Селективност узрок иступања из УНС-а

Селективност узрок иступања из УНС-а

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница подржава саопштење Удружења новинара Србије које је данас подржало саопштење уређивачког колегијума Радио-телевизије Грачанице у којем се осуђују увреде на Фејсбуку упућене председнику УНС на Kосову Будимиру Ничићу.

 

Kолегијум РТВ Грачаница изражава захвалност Удружењу новинара Србије што својим конзистентним понашањем у селективној заштити новинара јасно ставља до знања који су за њих подобни новинари, а који нису, и тиме потврђују исправност одлуке огромне већине запослених у РТВ Грачаница да иступе из чланства и не буду део Удружења новинара Србије и Друштва новинара Kосова и Метохије, подружнице УНС-а у покрајини, тачније интересне групе појединих дугогодишњих фукционера УНС-а и ДНKиМ.

 

Kолегијум РТВ Грачаница поздравља и што се УНС у име господина Ничића, председника ДНKиМ и дописника Гласа Америке, негира да је он био учесник протеста, што он није негирао, а што потврђују и снимци РТВ Грачанца из саме протестне шетње. Узгред, да будемо потпуно прецизни, не осуђујемо учешће г. Ничића у протесту, било то његово право или обавеза, за нас је то потпуно ирелеватно

 

Поздрављамо и жељу УНС-а да негира чињеницу да је од 46 ангажованих лица у РТВ Грачаница, од који су 2016. године 16  били чланова УНС-а, сада у свом чланству имају толико да могу да наброје на прсте једне руке. Без употребе свих прстију.

 

Стога се слажемо са делом саопштења УНС-а у коме кажу да “новинари, а ми додајемо – и њихова струковна удружења – у свом раду, и у међусобној комуникацији морају да се држе правила да су чињенице неприкосновене, а коментари слободни”.

 

Нажалост, УНС наставља да у слободним коментарима релативизује и те бројке и чињенице, као и понашање њиховог председника за KиМ на самом протесту када је јавно етикетирао новинарку РТВ Грачаница, поручивши јој док је радила свој посао новинара: “Сликај, сликај, па да пошаљеш Вучићу”.

 

Ипак, похваљујемо део саопштења УНС у коме наводе да је колегиница Станојевић заслужила извињење и у име целе редакције га прихватамо. Нажалост, због свега претходно наведеног, то код запослених у РТВ Грачаница неће довести до повратка поверења у УНС И ДНKиМ и у чланство ове, сада већ потпуно јасно и потврђено, не струковне организације за неселективну заштиту новинара, већ интересне групе појединих дугогодишњих фукционера УНС-а и ДНKиМ за заштиту сопстевених и подобних новинара по њиховом избору.

 

Објављивањем овог саопштења, уређивачки колегијум РТВ Грачаница наводи да је ова преписка завршена.

Check Also

Приштина показује нервозу од могућег наставка дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да приштинска власт показује нервозу због могућег наставка …