Главна / Некатегоризовано / Селективност узрок иступања из УНС-а

Селективност узрок иступања из УНС-а

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница подржава саопштење Удружења новинара Србије које је данас подржало саопштење уређивачког колегијума Радио-телевизије Грачанице у којем се осуђују увреде на Фејсбуку упућене председнику УНС на Kосову Будимиру Ничићу.

 

Kолегијум РТВ Грачаница изражава захвалност Удружењу новинара Србије што својим конзистентним понашањем у селективној заштити новинара јасно ставља до знања који су за њих подобни новинари, а који нису, и тиме потврђују исправност одлуке огромне већине запослених у РТВ Грачаница да иступе из чланства и не буду део Удружења новинара Србије и Друштва новинара Kосова и Метохије, подружнице УНС-а у покрајини, тачније интересне групе појединих дугогодишњих фукционера УНС-а и ДНKиМ.

 

Kолегијум РТВ Грачаница поздравља и што се УНС у име господина Ничића, председника ДНKиМ и дописника Гласа Америке, негира да је он био учесник протеста, што он није негирао, а што потврђују и снимци РТВ Грачанца из саме протестне шетње. Узгред, да будемо потпуно прецизни, не осуђујемо учешће г. Ничића у протесту, било то његово право или обавеза, за нас је то потпуно ирелеватно

 

Поздрављамо и жељу УНС-а да негира чињеницу да је од 46 ангажованих лица у РТВ Грачаница, од који су 2016. године 16  били чланова УНС-а, сада у свом чланству имају толико да могу да наброје на прсте једне руке. Без употребе свих прстију.

 

Стога се слажемо са делом саопштења УНС-а у коме кажу да “новинари, а ми додајемо – и њихова струковна удружења – у свом раду, и у међусобној комуникацији морају да се држе правила да су чињенице неприкосновене, а коментари слободни”.

 

Нажалост, УНС наставља да у слободним коментарима релативизује и те бројке и чињенице, као и понашање њиховог председника за KиМ на самом протесту када је јавно етикетирао новинарку РТВ Грачаница, поручивши јој док је радила свој посао новинара: “Сликај, сликај, па да пошаљеш Вучићу”.

 

Ипак, похваљујемо део саопштења УНС у коме наводе да је колегиница Станојевић заслужила извињење и у име целе редакције га прихватамо. Нажалост, због свега претходно наведеног, то код запослених у РТВ Грачаница неће довести до повратка поверења у УНС И ДНKиМ и у чланство ове, сада већ потпуно јасно и потврђено, не струковне организације за неселективну заштиту новинара, већ интересне групе појединих дугогодишњих фукционера УНС-а и ДНKиМ за заштиту сопстевених и подобних новинара по њиховом избору.

 

Објављивањем овог саопштења, уређивачки колегијум РТВ Грачаница наводи да је ова преписка завршена.

Check Also

Приштина: Метју Палмер посетио Удружење “Позив мајки”

Амерички специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер посетио је Удружење “Позив мајки” где је …