Главна / Вести / Србија / Вучић у Шапцу: Цела Србија је моја кућа

Вучић у Шапцу: Цела Србија је моја кућа

Србија има будућност, али се за њу мора борити радом, посвећеношћу и марљивошћу, поручио је председник Александар Вучић у обраћању грађанима у Шапцу, уверен да се и ту види ко се и како се бори за земљу и народ.

Посетом Мачванском округу, председник Александар Вучић наставио је кампању “Будућност Србије”. Обишао је Богатић, Лозницу, Крупањ, Љубовију, Коцељеву. На крају се обратио Шапчанима.

Председник Александар Вучић је подсетио Шапчане на то ко је девастирао привреду тог града и направио поређење буџета бившег председника Бориса Тадића и садашњег буџета целог Председништва, наводећи да је сада још мало па упола мањи – 2011. године 2,5 милиона евра, а сада 1,6 милиона евра.

“За разлику од њих немам фирму, предузеће које доноси 500 милиона евра и не радим и не живим због 500 милиона евра, већ да у историји остане записано да смо Србију подигнли на ноге, земљу реиндустријализовали, да смо сељака подигли на ноге. Да Србија поново ради и да се у њој поново гради. Да смо сачували мир и стабилност и понос Србије. То је оно због чега радимо и за шта живимо, и то неки не могу да разумеју”, рекао је Вучић.

Запитао је и ко је уништио шабачку привреду, односно угасио хемијску индустрију “Зорку”, “Шапчанку”, “Јелу”, транспортно предузеће “Седми јул”, апотекарску установу…

“Ја или неко други? Ко је у овом граду лагао народ да долази италијанска челичана Данијели да запосли 2.000 људи и потписали уговор 2012”, запитао је Вучић и додао да су “обмањивали народ”.

Навео је да је пре четири године у Шпацу на изборима победила СНС, осим у Десићу и Дреновцу.

“Тамо су победили други. И тада је био наслов у њиховим новинама и на њиховим телевизијама – то је почетак краја Александра Вучића. Четири године касније, а пре три дана, било је 7:0 и 9:0 за СНС. Тако је кренуо ”наш пад”, а њихов велики раст”, каже Вучић и додаје да све то не говори да би сеирио.

“Већ да бих показао да четири године није много, али се види рад, а људи цене рад, марљивовст, посвећеност, а не вику, дреку… Можете да погрешите, али људи виде како се борите за своју земљу и свој народ”, истиче он.

Садашња власт је довела у Шабац велику компанију “Јазаки” и то иако су неки други на власти у том граду, јер је интересује бољи живот свих грађана, казао је председник.

“Влада је тада, када сам био премијер, платила за ту инвестицију 10,1 милион евра да би 1. 500 Шпачана било запослено и да би Шабац имао веће приходе и да би комуналне проблеме боље решавао”.

Како је рекао, његова је жеља да буде у свакој општини у Србији током мандата, јер је за председника Србије “цела Србија кућа”, а не дворац у центру Беоргада и не велика соба са великим и удобним фотељама

Србија, уверен је, има добру будућност, али је бас зато важно да се очувају стабилност и мир.

“Да чувамо земљу и да се на озбиљан и одговоран начин боримо за њену будућност. Слушао сам претње из Шапца – ”дајте, да их дочекамо”…Ви, који не можете да скупите ни десетину овог народа овде, ви ћете да претите”, пита Вучић.

Подсетио је да су 2008. говорили да је економска криза наша велика шанса и онда када су затворили сва предузећа покушали су све из приватног сектора, 200.000 људи, да преведу у јавни сектор и довели земљу до ивице банкротства.

“Знам ја колико вам није лако и колико људи тешко живи. Знам да не живимо у свили и кадифи”, рекао је Вучић и нагласио да је, ипак, незапосленост била 26 одсто а јавни дуг 78 или 79 одсто, док је данас незапосленост 11 одсто,а јавни дуг 50 одсто.

Истакао је да сви сада имају веће плате и пензије и да ће бити све веће, захваљујући тешким реформама и зато што су та увећања на здравим екомским основама.

Каже да ће се наставити обнова јавних објеката – школа, болница, здравствених центар, вртића и других, јер имамо довољно новца за то.

Пре краја године почеће изградња брзих саобраћајница Рума – Шабац и Шабац – Лозница, што ће повезати и Београд и Нови Сад са западном Србијом, али и Републиком Српкосм и БиХ.

Подсетио је да су успели у Лозницу да доведу инвеститоре “Минт” и “Адијент”.

Како каже, Адијент је тек запослио 330 људи, а Минт још никога, али ће да запосли.

Приметио је да у целом Подрињу нема ни 130.000 људи и да ће, поред осталог, бити појачане субвенције за пољопривреднике.

Имамо, истиче, само један проблем, који траје вековима, не деценијама, а то је однос Срба и Албанаца, односно са приштинском влашћу, рекао је Вучић и додао да имамо посла тамо са неодговорним људима од којих не знамо шта све можемо да очекујемо.

“Али нећу да кукам, наш посао је да обезбедимо мир српском народу, да живе пристојно и да могу да добијају робу из централне Србије”, рекао је Вучић.

Он је додао да немамо више људи које можемо да оставимо на цедилу, наводећи да је Србија преживели са тешким ранама и Олују и Бљесак.

Србија, како каже, не сме више да ћути и да буде глувонема на муку свог народа.

Хоћемо мир и стабилност, поновио је председник и поновио да молба упућена Приштини није зато што је Србија слаба, напротив, подсетио је да је пре неколико година имала само један авион који може да узлети, а данас имамо 14 најсавременијих “мигова-29”.

“Позивам их на мир и стабилност, немамо деце за бацање. Не треба нам рат и зато молимо Албанце да се умире. Дајте да покушамо да нађемо компромис. Ако нећете, хајде да живимо у миру, па ће можда доћи неке паметније генерације које ће то да реше”, додао је Вучић.

Његова деца су, додаје, овде, нису у Лондону и имаће судбину као и сва друга деца.

“Свој деци Србије желим мир, да раде у фабрикама, да зарађују много више, а све друге који желе лаке аплаузе хоћу да питам да ли би своју децу тако лако послали…Ја нећу да шаљем вашу децу нигде, али онима који желе да униште Србију, кажем да нико неће да уништи Србију”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао ће се градити нови аутопут поред Шапца и да жели да доведе инвеститоре у Шабац, као и да има новца да се различитим субвенцијама то помогне.

“Препуни смо планова, градићемо стадионе по стандардима УЕФА. Ствари нам добро иду, каса нам је пуна. Немојте да кривите Ану (Брнабић) него мене што не да много више новца, јер ја молим Ану и министре да буду добри домаћини. Не сме државна каса да буде празна”, рекао је Вучић.

Како каже, неће да лаже народ да се живи боље него што је стварно стање ствари.

Србија независна, суверена и слободна земља

Вучић истиче да је поред реформи, које су спроведене и које се спроводе, поносан и на још једну ствар – на то што је Србија независна, суверена и слободна земља.

“На путу је ка ЕУ, али свима у Бриселу и Вашингтону да каже да Русији неће уводити санкције, да има пријатељство са Владимиром Путином, да ће градити гасовод преко своје територије и да се тога не стиди него поноси.

Подсећа и на пријатељство с Кином и онима који критикују власт поручује да је данас железара у Смедереву најважнија и највећа фабрика у Србији.

“Она коју су затворили, забравили. Претекла је Фијат”, каже Вучић и подсећа да је и у Бор доведен кинески инвестирор и то после деценија пропадања.

Он се, на почетку обраћања, захвалио на подршци житељима тог града који су испунили главни градски трг, додајући да он “који није низак, не види крај скупа”.

Навео је да га је у Владимирцима, месту које је посетио пре Шапца, дочекало 2.500 људи, јер, како је рекао, када виде да је земља угрожена, неодговорним понашањем Приштине, недовољно одговорним и озбиљним понашањем појединих фактора споља и многим другим стварима, људи свим одбрамбеним механизмима реагују и хоће да помогну Србији.

Указао је да у Мачавнском округу данас није посетио само Мали Зворник, али је поручио да и за његове житеље има добре вести – та општина ће после 42 године имати прву фабрику – турског инвеститора који ће запослити 400 људи.

Честитао је грађанима Сретење и захвалио за огромну подршку. “Живео Шабац, Мачва, Србија”, поручио је Вучић.

 Брнабић: Наш посао је да радимо у интересу грађана

Премијерка Ана Брнабић поручила је грађанима у Шапцу, да председник Вучић и она свој посао раде само и искључиво у интересу грађана Србије и за бољу будућност свих.

Брнабић је навела да су свесни и да их није срамота да признају да не знају све најбоље, те да из тог разлога свакога дана уче и то од најбољих.

“Градимо и градићемо и даље свакога дана. Наш посао је да радимо, да учимо и да радимо искључиво у вашем интересу”, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, цела Србија и Мачвански округ имају велики потенцијал – минерал јадарит који је откривен у Србији у руднику у тој области.

Како је истакла, потребно је бити паметан и заштити и природна богатства Србије, која ће грађанима омогућити бољу економску будућност.

Захваљујући се грађанима што су се окупили у великом броју, Брнабић је истакла да јој је драго што током кампање може да свакога дана каже шта је то што су јуче урадили и подсетила да је јуче акредитована лабораторија за млеко, која је важна за све нас, јер ћемо, каже, сви имати добар квалитет млека, што ће се десити и са месом, воћем и поврћем од лета ове године.

“Ми смо то урадили, а на томе се у Србији ради од 2003. године. До 2008. и ишло је некако, али тада је заустављено до 2012. године, а зауставио је тадашњи министар пољопривреде Душан Петровић”, казала је Брнабић.

Навела је да је лабораторија за млеко важна јер обезбеђује и фер и квалитетнију конкуренцију за пољопривреднике на тржишту, те зато што се за то користе средства из ЕУ ИПАРД фондова, са којима би, да је пре 10 година узет тај новац, данас пољопривреда изгледла много боље.

“Да је Петровић тада завршио посао пољопривреда би данас у Србији била у много бољем стању. Али нема везе, све што они нису урадили, ми ћемо урадити и наставићемо да градимо”, истакла је премијерка.

Подсетила је и да је јуче на управљање француској компанији “Венси” предат аеродром у Београду и да је за ту инвестицију заслужан председник Вучић, као и за Етихад.

“У наредних 25 година Венси ће уложити милијарду и 500 милиона у београдски аеродром”, рекла је Брнабић и истакла да не треба веровати онима који причају да је аеродром продат.

“Аеродром остаје наш, нисмо продали, ово је концесија, немојте да верујете онима који причају другачије, то је за управљање у наредних 25 година. Аеродром остаје у власништву Републике Србије”, истакла је премијерка.

Брнабић је навела да садашња власт подржава велике инвеститоре, али и мале породичне фирме, предузетнике, који ће отворити посао за себе и још двоје или троје људи.

Како је навела, подршка малим предузећима пружена је кроз државни програм у оквиру којег су од 1. октобра прошле године уведене посебне порески подстицаји за младе, а који подразумева да у првих годину дана након покретања бизниса држава не узима од њих порез.

 “То је одговорна држава, то је оно каква је Србија данас”, истакла је председница Владе и додала да јој је посебно драго што су улагали у Мачвански округ у отварање фабрика, али и у системе за наводњавање, који су коначно почели да се граде.

Изнела је податак да је 2012. године од укупног пољопривредног земљишта у Србији само три одсто било покривено системима за наводњавање.

“Ми смо сада покренули 14 нових пројеката, а један од њих је регионални систем за наводњавање у Мачви, у који је уложено више од четири милиона евра за 10.900 хектара и наставићемо даље”, казала је Брнабић и додала да је Петровић као министар најављивао системе за наводњавање, али да од тога није било ништа.

Премијерка је нагласила и да јој је председник Вучић небројено пута рекао да брине о Мачви и грађанима тог округа, како би остали на својим огњиштима и додала да су много урадили и за Мачву, Крупањ, Лозницу, Мали Зворник…

“Знате и ви и ја шта ће нам рећи и вечерас. Рећи ће нам – урадили смо много за Мачву, али нисмо урадили довољно, морамо више, брже, јаче”, закључила је Брнабић.

Извор:РТС/Танјуг

Check Also

ПРОУНС: Позивамо полицију и тужилаштво да открију све одговорне за напад на новинаре и сниматеље

Професионално удружење новинара (ПРОУНС) у свом саопштењу истиче да се дешава управо оно на шта су …