Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић са одборницима са севера Космета

Вучић са одборницима са севера Космета

???????????????????????????????
фото тањуг

Извор: Тањуг

Србија више не сме да јуриша у поразе, српски народ на Косову има једну владу и једну државу, то је одговор онима који би да Ситница, Лаб и Ибар поново теку мутне и крваве, рекао је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Гарант спровођења споразума је Европска унија, додао је Вучић. Он је истакао да је споразум најбољи, најпаметнији начин да се спречи стварање велике Албаније. Вучић се обратио одборницима српских општина са севера Косова и Метохије поруком да бриселски споразум подразумева болне и тешке ствари, али да ће их проћи заједно.
“Сваки пут, па и данас кажем да је реч о тешком споразуму, али једином могућем, и не говоре истину они који кажу да је могло више”, поручио Александар Вучић одговарајући на питања одборника четири општине са северу Косова о бриселском споразуму.
“Дошао сам да разговарам са вама и да чујем какви вас проблеми муче”, рекаојwе Вучић и додао да је “очекивао да ће неки кренути увредама, зато што зна да неки људи не могу и не умеју другачије”.
“Ноторна је лаж да сам се било када хвалио бриселским споразумом И да сам рекао да је 15:0 за нас. Сваки дан говорим да је то тежак споразум, који носи много проблема за српски народ, али који је био једини могући у датом тренутку”, рекао је Вучић.
“Унапред кажем, биће још тешких и болних ствари, мука кроз које ћемо морати, уверен сам, да прођемо заједно”, поручио је Вучић одборницима са севера Косова.

Србија је, како је рекао, “једна и једина и припада свакоме од нас потпуно, једнако и без разлике”. “Ми смо у прошлости имали безброј покушаја да будемо јачи од оних који су надмоћнији, безброј покушаја да уништимо себе и прилично смо у томе успевали”, реко је Вучић образлажући разлоге за прихватање бриселског споразума. “Србија нема други народ и неће да измишља други народ. Исто тако сам уверен да, осим неких усијаних глава, овде нико нема намеру да мења Србију или Владу Србије, с обзиром на постојећи однос снага”, рекао је Вучић.

Вучић је означио посланика ДС С Марка Јакшића као организатора вербалних напада на њега, рекао да је власт у време Војислава Коштунице амнестирала “све албанске злочинце” и понудио Јакшићу да међусобно размене имовину.
“Видим да су неки научили од Албанаца много, скупили децу да вичу – убиј Вучића. Треба да се стидите јер Срби то не раде, часни људи то не раде”, рекао је Вучић, који је ушао у директну расправу са Јакшићем током разговора са одборницима четири општине са севера Косова.
Јакшић је такве оптужбе одбацио оценивши да је бриселски споразум штетан и да представља велеиздају националних и државних интереса.
“Ово је фактички прављење албанске државе уз благослов Србије. Мислим да је битно да садашња власт не спречава рад Уставног суда. Сви знамо да је цео овај споразум противуставан и зато мора да иде пред Уставни суд”, рекао је Јакшић.
Одговарајући на питање чији ће печат бити на дипломама универзита са територије Заједнице српских општина, Вучић је рекао: “Чији је универзитет, његов ће бити и печат”.
Вучић је, ипак, напоменуо да то није тема овог споразума, да ће се о неким решењима накнадно разговарати и да се овом документу не додаје оно чега у њему нема.
Он је у неколико наврата прекинуо своје обраћање, да би одговорио на добацивања одборника ДШ-а Марка Јакшића.
Једно од питања тицало се докумената за Србе на Косову, које је Вучић означио као једно од тежих, око којег ће се још ломити копља.
Вучић је истакао да ће се покушати да се пронађе оно што је успело са договором о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) где су уважене наше регистрације, што жначи да ћемо се борити да остану наша документа по сваку цену.
Вицепремијер је истакао да није, како су неки одборници навели, потписан споразум између две државе и да за то постоје гаранције у писаној форми НАТО-а за безбедност српске заједнице. “Не мислим да ми треба да поново ратујемо са њима и да им претимо. Морамо да покушмао да их имамо за савезнике, иако не треба никада да уђемо у НАТО. Треба да имамо што више земаља у свету као пријатеље, да Србија буде јача из дана у дан,”- рекао је Вучић.
Нигде не пише да подржавамо напредак Косова ка ЕУ, него у споразуму стоји да стране потписнице неће ометати једна другу на путу европских интегарција, додао је он.
Одговарајући на замерке појединих одборника због тога што се сусрео са косовским премијером Хашимом Тачијем, Вучић је истакао да мисли да је боље преговарати са било ким, него водити ратове и да треба водити рачуна о интересима свог народа.

 

Check Also

Косовски Албанац напао Србе у селу Гризиме због бунара

 Kосовског Албанаца из села Гризиме, у општини Kаменица, привела је данас полиција због јучерашњег напада …