Главна / Друштво / Епидемиолошка ситуација стабилна

Епидемиолошка ситуација стабилна

Поводом тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, Министарство просвете РС донело је одлуку којом је школски распуст  продужен за још недељу дана.

Гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница,  педијатар др Соња Ракочевићговорила је о томе како препознати симптоме грипа,колико ће позитивно утицати продужетак распуста и који су савети лекара за превентиву.

„С обзиром да је на територији централне Србије изолован вирус АХ1Н1 претпостављамо да је и код нас он присутан . Вирус АХ1Н1 изазива јаче симптоме грипа и чешће компликације због чега је и изазвао мало већу панику код родитеља и становника централног Косова. У сваком случају нема места паници”.

Родитељи треба да обрате пажњу на температуру детета, без икакве панике.

“Ако је температура 40 степени а дете је доброг општег стања,не треба се 3-4 дана јављати лекару већ треба код куће обарати температуру„ . Најбитније је  пратити дете и покушате да сами скинете температуру.  Потребно је да се температура прати неких 3 -4 дана па тек онда да се реагује“, истакла је др Ракочевић.

Савети лекара су , да уколико неко од укућана има вирус обавезно носи маску, како вирус не би прешао на остале чланове породице.

„ Ако су родитељи прехлађени, потребно је носити маске како не би пренели деци и осталим укућанима грип, исто тако потребно је пратити температуру, пити доста течности, седети код куће,  одмарати и наравно узимати доста витамина Ц и витамина Д“ , истакла је педијатар Соња Ракочевић.

Тон:

Check Also

За још две особе у српским срединама потврђена зараза коронавирусом

Потврђени су позитивни налази на коронавирус код две особе у српским срединама на северу Kосова, …