Главна / Вести / Србија / Вучић: Биће горе него паклено тешко

Вучић: Биће горе него паклено тешко

Две деценије од највећег европског нерешеног спора, председник Србије Александар Вучић каже за Блумберг да је време да се постигне споразум, али оцењује да ће бити изузетно тешко.

Александар Вучић је за америчку агенцију Блумберг, на Минхенској безбедносној конференцији, рекао да ће бити “горе него паклено тешко”.

Према Вучићевим речима, прво морају да буду укинуте таксе, а сваки споразум мора да садржи слободно кретање робе и људи.

Блумберг оцењује да се, након што су Грчка и Македонија разрешиле спор око имена, међународни притисак пребацује на Вучића да са косовским председником Хашимом Тачијем ради на постизању споразума.

“Окончање спора између Грчке и земље која се сада зове Република Северна Македонија било је лакше”, рекао је Вучић.

Агенција констатује да би постизање споразума омогућило обема странама да се прикључе ЕУ и, бар у случају Косова, НАТО-у.

“И једни и други знамо шта желимо”, рекао је Вучић, а Блумберг додаје да је Србија и даље кључна у региону који је растрзан између конкурентних интереса спољних сила.

“Вучић нема илузија да ће бити лако приволети Србе да признају отцепљење њихове покрајине”, наводи Блумберг.

Према Блумбергу, Вучић истиче да ће и он и Тачи морати да објасне гласачима да ниједна страна неће добити све шта жели.

Док је перспектива Србије, што се тиче придруживања ЕУ, потенцијални економски раст, Косово настоји да зацементира своју независност, а Европа жели да повећа стабилност на Балкану, истиче Блумберг.

Могућност споразума

Агенција наводи да је изгледало да су Тачи и Вучић прошлог лета били близу споразума, али је та могућност да би споразум могао да укључи размену територија на Балкану, месту највећих сукоба у Европи од Другог светског рата, наишла на негативну реакцију.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да би то отворило Пандорину кутију, док су САД биле отвореније према тој идеји.

Русија и Кина, које су подржале Србију у одбијању да призна Косово, сада кажу да би подржале било какав став Београда.

Блумберг оцењује да је Русија опрезна што се тиче подршке споразуму који би могао да убрза чланство Србије у ЕУ и додатно умањи њихов регионални утицај, који губи на снази.

“Апсолутно отворена” дебата

Аутор текста наводи да су препреке избиле у први план када су се Вучић и Тачи у суботу у Минхену нашли на панелу у једној од ретких јавних дебата, али су њих двојица, цитира агенција Вучића, барем били “апсолутно отворени”.

Односи су се погоршали прошле године, након што је Србија блокирала покушај уласка Косова у Интерпол, а Косово увело таксе на производе из централне Србије.

“И док обојица кажу да су спремни да наставе разговоре, наводи агенција, Вучић поручује да прво морају да буду укинуте таксе и да сваки споразум мора да садржи слободно кретање робе и људи”, оцењује агенција.

Ако би се направило поређење, окончање спора између Грчке и земље која се сада зове Република Северна Македонија било је лакше, рекао је Вучић.

“Биће горе него паклено тешко”, закључио је председник Србије.

Извор: Танјуг

Check Also

Брнабић: Држава снажна, институције раде, насиље неће победити

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас да је држабва снажна, институције раде свој …