Главна / Вести / Косово и Метохија / Зечевић: Видела се снага аргумената на Минхенском безбедносном форуму

Зечевић: Видела се снага аргумената на Минхенском безбедносном форуму

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже за РТС да је присуство председника Александра Вучића на Минхенском безбедносном форуму било веома важно, јер се видела снага аргумената. Додаје и да ће то ојачати позицију Србијe да се она више уважи у контексту преговора.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Слободан Зечевић је истакао да Минхенски безбедносни форум традиционално траје преко 50 година и да су многи спољнополитички догађаји договорени на маргинама форума, као и да је присуство председника Вучића било веома важно.

“Сама чињеница да је он наступио са доста аргумената, са припремљеним Бриселским споразумом који је могао да покаже на лицу места шта је урађено, а шта није урађено. Мислим да је то јако добар приступ, добро је борити се, а нарочито са аргументима, са нечим што је опипљиво”, додао је Зечевић.

Снага аргумената се врло јасно видела, каже Зечевић и додаје да не зна да ли то може да помери приступ западних земаља проблему Косова.

“Они имају вероватно своје циљеве, али мислим да они поштују када имају са друге стране саговорника који зна шта хоће и који има аргументе”, објаснио је Зечевић.

Указао је да ће то ојачати позицију Србијe да се она више уважи у том контексту преговора.

“Можда и да се направе и неки уступци Србији, јер је очигедно да је Србија испунила своје део Бриселског споразума а да Албанци нису, и у том смислу можда би Србија требала да добије сада неку предност у односу на албанску страну”, додао је Зечевић.

“Број држава које не признају независност Косова се повећава”

Сматра да је важно да су западни лидери схватили колико је важан дијалог Београда и Приштине, као и да велики део човечанства уопште не признаје косовску независност.

“Неки кажу да су процене негде око пет милијарди људи не признаје, јер су велике државе те које не признају независност попут Русије и Кине, али и Бразила и Мексика. Друга ствар је да се број држава које не признају независност повећава. Све то, на неки начин, говори о томе да наша позиција у преговорима ипак има сада већу тежину него што је имала раније”, каже Зечевић.

Будући да Европској комсији истиче мандат у мају, Зечевић сматра да они покушавају да остваре неки спољнополитички успех, не само Европска комисија него и председник САД Доналд Трамп којем би поред спољнополитичког успеха у Венецели, други успех био договор око Косова, где би он позвао обе стране у Белу кућу да се тај споразум закључи.

“Њима се жури у том смислу. Међутим, ти преговори, тај проблем је сложен и имају свој темпо. Има много индиција да ипак неће ове године доћи до неког споразума, видећемо како ће бити”, истакао је Зечевић.

Подсећа да је кључно укидање такси да би се преговори уопште наставили.

“Мислим да после укидања такси треба и размотрити у контексту преговора, обзиром да је Приштина увела бесправо те таксе, ко ће да обештетити Србију за те таксе”, каже Зечевић.

Јаз између светских сила

Када је реч о глобалним односима, Зечевић наглашава да је на сцени ера неповерења, јер су ту санкције према Русији, као и велика економска борба између САД и Кине и велики политички притисак на кинески гигант “Хуавеј”.

“САД се боре да они не стекну предност у тој области телекомуникација што би им далo информациону предност, али и можда политичку предност у тој борби”, објаснио је Зечевић.

Поред тога, сматра да је конференција у Минхену показала колики је јаз и између светских сила ЕУ и САД, који се јавља нарочито између Немачке и САД.

“По питању извоза немачких аутомобила и по питању ‘Северног тока 2’, где је Ангела Меркел погођена тиме уколико би се подигле царине на увоз немачких аутомобила то директно погађа, мислим да су САД први економски партнер Немачке и да они највише извозе у САД”, закључио је Зечевић.

Извор: РТС

Check Also

Још троје оболелих, број особа на Косову заражених коронавирусом достигао 135

Институт за јавно здравље Косова саопштио је да су синоћ после поноћи регистроване три особе …