Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис

Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да није изненађен тиме што је аустријски канцелар Себастијан Курц искористио сусрет са председником САД Доналдом Трампом да говори о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је, гостујући у Дненвику РТС-а рекао да су САД више него неки други партнери заинтересоване да дође до трајног решења за КиМ а то је у вези са променом њиховог става и огледа се у томе што то више није затворено питање него отворено.

Министар указује да се тражи компромис и да би сваки договор и за САД био политички плус. С друге стране, каже да се Аустрија изјаснила да подржава компромисно решење иако нису одушевљени неким идејама, али су рекли да ће их подржати ако буду прихватљиве за обе стране.

Дачић је, три месеца након што су уведене таксе на српску робу на КиМ, упитао да ли су све европске земље заинтересоване да оне буду укинуте.

Каже да постоји опструкција појединих европских земаља које нису заинтересоване да се то реши до краја маја због европских избора, али и неких других земаља које нису водеће у дијалогу.

На новинарско питање да ли је реч о Великој Британији и Немачкој, Дачић је рекао да би могао да каже да је реч и о једним и о другима, али да има још неких земаља које немају толики утицај.

Говорећи о идеји разграничења, министар је напоменуо да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Косово аутономија у оквиру Србије.

Додаје да се Приштина сада враћа на своју платформу која каже да промена устава не долази у обзир, а то мисли и стотинак земаља које их признају.

Ивица Дачић поручује да би између те две позиције требало тражити простор за компромис и каже да су сви имали простор у оквиру унутрашњег дијалога да искажу своје идеје а он није чуо ни једну другу идеју осим те.

“Ове две опције нису прихватљиве за компромис, није изнета ниједна друга идеја”, навео је Дачић и додао да, када је председник Вучић изнео идеју о разграничењу, уследила је детонација негативних изјава.

Каже да, и када је он прекјуче то поменуо, реаговали су Вук Јеремић, Двери, Санда Рашковић Ивић, Ненад Поповић али је реаговао и Рамуш Харадинај. Дачић сматра да то значи да је та идеја нешто што Косову не одговара.

Говорећи о односу бивших власти према питању Космета, Дачић каже да је Устав донет 2006. године а да је две године касније проглашена тзв. косовска независност.

“А шта су они предузели тада? Шта је остало иза те екипе власти Тадића и Коштунице”, упитао је Дачић.

Наводи да је Јеремић био министар спољних послова и да су тада 84 земље признале независност Косова, да је креирано питање Међународном суду правде и да је уследио катастрофалан одговор, да је дијалог пребачен у Брисел и да су остали гранични прелази на Јарињу.

“Оставили су нам ништа”, рекао је Дачић.

Упитао је шта би се догодило ако неко нападне Србе на КиМ, и поручује да је веома важан одговор на то питање. Сматра да не треба ширити лажне слике и да је потребно постићи компромис.

Наводи да је о разграничењу говорио и Зоран Ђинђић али да га нико не оптужује да је издајник.

“Ајде да се договримо у складу са Резолуцијом 1244. Ако не можемо, дајте да нађемо неки договор”, рекао је Дачић.

Указује да су раније постојали предлози за поделу Косова, али да их Србија није прихватала и да то више нико не нуди. Каже да, ако отерају Србе, нећемо имати ни север Косова и то људи треба да знају.

Још једном указује да ће народ, ако буде неког споразума, о томе да се изјасни на референдуму.

Коментаришући критике министра Ненада Поповића на идеју о разграничењу, Дачић је упитао зашто он седи у Влади ако није сагласан са предлгоом председника.

Упитан за изјаву амбасадора САД Кајла Скота да је Србија на погрешној страни историје када је реч о Венецуели, министар Дачић оцењује да је то класичан пример како велика сила разговара са осталима.

“То није примерен начин како се разговара са Србијом. Неће нама ни САД, ни Британија, ни Немачка, ни Русија, ни Кина одређивати спољну политику.

Упитао је да ли су САД тиме што подржавају Косово на правој страни и подсећа да су Србија и САД у оба светска рата били на истој страни.

“Свако гледа своје интересе. Ми не поидржавамо Мадура него свакога кога подржава венецуелански народ, а не Вашингтон или Москва”, поручио је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …