Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Срби да се не прикључују “албанској” војсци

Вучић: Срби да се не прикључују “албанској” војсци

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас, након разговора у Рашкој са представницима Срба са КиМ , да Албанци желе да укључе што већи број Срба из косовског поморавља у косовску војску и позвао их да се не одазивају.

“Сада им иду конкурси за косовску, односно албанску војску и нарочито на томе инсистирају у косовском поморављу у српским селима, од Горњег Кусца до Новог Брда, до Пасјана, Партеша, Доње Будриге и другим. Хоће да покупе највећи број Срба за косовску војску”, рекао је Вучић у изјави за Прву.

Каже да им је поручио да Србија и Срби не могу да прежве ако иду једни на друге и замолио их да не приступају и не учествују у албанској армији на КиМ.

“Видећемо да ли ће се Срби одазвати или не”, додао је он.

Такође, каже да је први пут чуо од људи из Штрпца и Грачанице да имају све већих проблема са допремањем намирница из централне Србије, као и да чак и на северу КиМ има проблема, јер Албанци организују пограничну полицију да проверавају како је роба стигла и отимају је.

“Наш посао је да се боримо о борићемо се да људи преживе”.

Додао је да Срби на КиМ лоше реагују на изјаве из Приштине које стижу ових дана, а резултат су нервозе албанских лдиера.

Вучић поручује да ће држава заштитити српски народ.

“Иако изледали некоме слаби, јер никоме не претимо и зато што не вичемо, али смо снажнији него што они мисле”, поручио је председник Србије.

Састанку присуствују директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић, члан Председништва СЛ Стеван Вуловић, смењени министар у косовској влади Ненад Рикало, министар у оставци Далибор Јевтић…

На почетку данашње посете Рашком округу, Вучић је у Врњачкој Бањи поручио да сваког дана, на Косову и Метохији српском народу прете, а порука Србије је да ће чувати мир и стабилност, али да то нико не треба да схвати као знак слабости јер Београд неће дозволити никоме, па ни Приштини, да нападне наш народ.

Вучић је казао да нема никакву бојазан што се тиче економије Србије, али да га брине политичка ситуација у региону.

“Имамо у Приштини људе који се понашају неодговорно, нису испунили што пише у Бриселском споразуму, једину обавезу, Заједницу српских општина. А, после тога увели су таксе од 100 одсто на српску робу желећи да униште српски народ на КиМ, да га протерају са својих вековних огњишта, али и да нанесу економску штету Србији. Ми ту штету можемо да истрпимо, али нећемо одустати од националних и државних интереса”, нагласио је председник.

Вучић је рекао да се Србија нимало не јуначи, као неки раније који су се јуначили а онда бежали главом без обзира.

Истиче, међутим, да ће, ако будемо сачували мир и стабилност, бити могућа још већа улагања у Врњачку бању, да плате и пензије још брже расту.

“Сваког дана нам прете уједињавањем Косовске Митровице, наша порука је јасна – чуваћемо мир и стабилност, немојте да помислите да је то знак слабости, нећемо дозволити ни вама ни било ком другом да нападнете наш народ”, порука је Вучића.

Председник ће у Рашки, након састанка са Србима, присуствовати свечаном отварању фабрике “Лусс Протецт”, а затим ће отићи у Тутин, где ће обићи обновљену Техничку школу и Гимназију и разговарати са привредницима и представницима локалне самоуправе.

После Тутина, одлази у Краљево где ће присуствовати потписивању Уговора о одређивању аеродрома „Морава” за цивилни и војни саобраћај и, заједно са премијерком Аном Брнабић, обратити се грађанима.

Раније данас, председник је посетио Врњачку Бању и етно селу “Богут”, код Богутовачке бање, где је са мештанима разговарао о улагањима у етно туризам.

Извор: Танјуг

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …