Главна / Вести / Косово и Метохија / Атмосферу пред дијалог затеже политичка реторика

Атмосферу пред дијалог затеже политичка реторика

Познавалац косовских прилика Артан Мухаџери изјаву председника Косова Хашима Тачија да је могуће да дође до дестабилизације на Косову, уколико не буде постигнут коначан, свеобухватни споразум о односима са Србијом, види као “неку врсту дипломатске претње”.

“Односи између Косова и Србије су веома комплексни и имају велики утицај на Балкан, како у позитивном тако и негативном аспекту. С тога, и политичка тежина је веома велика. Могуће је да ако се не постигне коначни споразум, да снаге које су заинтересоване за дестабилизацију, у првом реду дириговане из Русије, искористе вакуум и негативно утичу на политичке и социјалне процесе”, изјавио је Мухаџери за Радио Слободна Европа.

Да је безбедносна ситуација и на Косову крхка сматра и Љутфи Хазири, потпредседник опозиционог Демократског савеза Косова.

“Тирана врије од новог синдрома који је захватио опозицију, протеста и социјалног незадовољства. Београд, такође, опозиција покушава да незадовољство реши на улици, путем протеста. Имамо, можда злокобну, тишину опозиције у Македонији у односу на успех Зорана Заева око постизања споразума са Грчком. Али незадовољство је свуда, не помињући Босну и Херцеговину и стање које имамо у Приштини”, изјавио је Хазири, додајући и да би било неопростиво уколико би дошло до неког насиља.

Поводом актуелне безбедносне ситуације на Косову, командант КФОР-а Лоренцо Д’Адарио (Лорензо Д’Адарио) је изјавио да актуелно нема индиција да би могло да дође до неких инцидената, али да би “реторика насиља” могла да доведе до међуетничких инцидената на Косову.

“Али сам забринут због изјава обеју страна. Таква реторика може да створи затегнуту атмосферу када најмањи инциденти могу да се претворе у велике. Наш посао је да обезбедимо сигурну средину за све. Ми смо упознати са изјавама обеју страна и разговарамо са свима, са Србима и Албанцима. Ми смо у контакту са централним и локалним структурама Косова. Често имамо тренинге по свим деловима Косова, јер желимо да будемо спремни”, изјавио је за београдску Политику Д’Адарио.

Опозициони Демократски савез Косова, сматра да би остваривање било какве идеје о разграничењу, као део коначног споразума са Србијом, било погубно по Косово, јер би могло да дође до трагичних последица, не само по косовско становништво већ и регион. Ипак, ова партија не жели да буде део владиног преговарачког тима, износећи и да Платформа за коју се очекује да се усвоји у косовском парламенту не спречава председника Хашима Тачија да разговара са Србијом о евентуалним границама Косова.

Последњих недеља и косовска и српска штампа су преносиле спекулације иностраних али и локалних извора о садржају споразума који су наводно већ усагласили или чак потписали косовски и српски председници Хашим Тачи и Александар Вучић.

У овом контексту, председник Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је оптужио председника Тачија да тргује Косовом.

“Опција за Косово, колико год хоћеш. Са 13 тачака, са 16 тачака, са 17 тачака, са 22 тачке! Зато што је такозвани председник Косова ставио државу на ‘продају’ и каже да је већ ‘сумрак’”, написао је Курти на

Курти је оптужио Тачија да жели да демонтира Косово које би поклонио или продао део по део.

“Некада Трепчу, други пут Газиводе, са постотком КЕК, Митровицу да претвори у Брчко, православне цркве и манастире у Хиландар, и специјални статус негде на 35, а негде на 99 година. Шта то значи (шта му то дође), као Босна, као Палестина или као Хонг Конг? Или све три заједно. Али на крају дијалога долази признање, каже Влада и посебно он, дакле да ће признати оно што остане од Косова….Ови људи не маре ни за независност”, написао је Курти.

Председник Србије Александар Вучић одбацује спекулације иностраних медија да постоји неко решење или споразум за решавање косовско-српских односа.

“Нема мапа, нема ничега, јер ми не разговарамо. Каквих 17 тачака, нема ни једне тачке. Они који претендују то, желе да поделе Србију на 17 делова. Не брините, ја ћу се побринути за наш народ на Косову, али нећу свашта обећавати, јер су други обећавали и одавно све изгубили. Бранићемо наше људе, али дајмо да размишљамо о животу”, изјавио је Вучић.

С друге стране, заменик премијера Енвер Хоџај је у интервјуу за аустријски Дер Стандард изјавио да пре потписивања коначног споразума са Србијом, треба да постоји међународна гаранција да ће Косово постати пуноправна чланица Организације Уједињених Нација (ОУН).

Осврћући се на последњу изјаву аустријског канцелара Себастијана Курца у сусрету са америчким председником Доналдом Трампом, да нема ништа против промена граница између Косова и Србије, Хоџај је истакао да је промена граница, црвена линија за Косово, али и да “ако се води дијалог како треба током марта, априла и маја месеца, може се постићи споразум средином ове године”.

Иначе, Беким Чолаку, саветник председника Хашима Тачија је изјавио да ће споразум о кориговању граница бити балансиран, наводећи да ће евентуално задирање у границе бити исто, како унутар Србије, тако и унутар Косова.

 

 

 

 

КосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Вучић: Србија спремна за дијалог – компромис неопходан, без рокова

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена …