Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Постоји опасност од напада на север, ПР вреба тренутак

Дрецун: Постоји опасност од напада на север, ПР вреба тренутак

Изјаве албанских политичара на Косово и Метохији су реална претње за безбедност српског народа у покрајини и постоји опасност од напада на њен север, јер је Приштина опседнута да успостави пуну контролу на том подручју, изјавио је данас председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

“Приштина је просто опседнута намером да успостави пуну контролу над севером КиМ, што не може да уради без комлетног протеривања Срба. Они не само да имају планове они вребају тренутак”, рекао је Дрецун на телевизији Пинк.

Управо због таквих планова, каже Дрецун, генерални секретар НАТО-а Јенс Столетеберг био је принуђен да недавно реагује и да Приштину упозори да без одобрења Кфора не могу да се с тим такозваним косовским безбедносним снагама евентуално појаве на северу КиМ. Навео је да Приштина настоји да онемогући наставак дијалога с Београдом и да евентуално успостави контролу над севером, и додао да би онда било беспредметно да се разговара.

“О чему да се разговара? Они желе да ставе под своју контролу Трепчу, Газиводе, да уједине како кажу северну и јужну Митровицу, да изађу на административну линију и да то буде граница те њихове замишљене државе, па онда не би било разлога о чему да се разговара”, каже Дрецун. Евидентно је, додаје, да Приштина располаже одређеним снагама које озбиљно могу да угрозе безбедност српског народа КиМ, укључујући специјалне једине и формацију такозваних косовских безбедносних снага која се налази у бази у јужном делу Косвске Митровице, а које треба да прерасту у некакву војску Косова, те бившу једницу РОСУ.

“Ту постоје организоване криминалне групације које су увек под контролом водећих политичара на КиМ , попут Тачија, Харадинаја Љимаја, Ремија. Оне могу да буду упоребљене јер су добро наоружане и организоване против српског народа”, рекао је Дрецун. Никако, додаје, не може да се превиди ни елемент радикалног ислама јер, каже, његова кључна база јесте била и остала у јужној Косовској Митровици. Како је навео, процењује се да је више од 300 припадника Исламске државе враћено или је на путу да се врати на КиМ.

“Постоји та такозвана албанска бригада и она се сада организовано враћа на КиМ и они ће бити фактор додатног угрожавања безбедности српског народа. Део тих повратника је под патронатом и косовске полицијске службе, односно западних служби, јер Запад жели да прати њихово кретање”, навео је Дрецун.

Изразио је бојазан да је њихов повратак саставни део неке приче о томе да се решавање косовског проблема окрене у правцу који заговара албански премијер Еди Рама, односно уједињења Косова и Албаније, и да застава велике Албаније, односно Републике Албаније буде на Панчићевом врху, где је сада административна линија између КиМ и централне Србије.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …