Главна / Вести / Косово и Метохија / Инсистирање на дијалогу, али не на пожуривању споразума

Инсистирање на дијалогу, али не на пожуривању споразума

Потпредседник Демократске партије Kосова Џавит Хаљити је у интервјуу за дневни лист Зери изјавио да су захтеви опозиције за одржавање превремених избора легитимни, али да се то може десити ако има гласова за тако нешто онда ће Влада и да падне.

“До сада смо у свакој варианти, када је пала Влада, ишли смо на нове изборе. Ако ми оценимо да су избори у интересу земље, онда ћемо земљу усмерити ка изборима у року од два дана”, изјавио је Хаљити.

Игор Симић, посланик Српске листе, која не учествује у раду косовског парламента, понудио је гласове српских посланика за обарање Владе Харадинај, међутим, посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими је истакао да његова партија не прихвата никакву варијанту обарања Владе са гласовима српских посланика, односно зато што то жели Београд, него да Влада треба да падне јер то желе грађани Kосова.

Политички аналитичар Расим Аљиа сматра да Влада Харадинај може да падне само ако то одлучи Демократска партија Kосова Kадри Весељија.

“Демократска партија Kосова неће опростити премијеру, не само због такси, него што је сврстао ДПK на друго или треће место, игноришући је као челника коалиције ПАН. Избора неће бити док Демократска партија Kосова не уздрма премијера изунутра и пронађе прави тренутак. А тај тренутак може да буде приликом одржавања унутрашњих избора Демократског савеза Kосова“, изјавио је Аљиа.

Питање могућег пада Владе је питање које се све чешће поставља, због немогућности да главни коалициони партнери пронађу консензус везан за захтеве пре свега стратешког партнера САД да се суспендује одлука о такси на увоз српске робе како би се дала шанса наставку дијалога у Бриселу.

Данас на Kосово бораве и двојица политичких саветника немачке канцеларке Ангеле Меркел, Матиас Лутенберг и Јан Хекер а у фокусу разговора, како најављују косовски медији, биће суспендовање таксе на српску робу, дијалог, а да се не искључује поновно неслагање званичне Немачке са постизањем евентуалног свеобухватног споразума између Kосова и Србије, који би се заснивао на промени граница. Медији такође истичу да ће бити речи и о визној либерализацији, мада је ових дана на адресу косовских институција стигло неколико порука у смислу да је Kосову остало још посла који треба да уради, како би стекло либерализацију виза.

Такође се најављује да ће током ове недеље у Приштини, са косовским званичницима разговарати и генерални директор за политику и иностране послове у Министарству иностраних послова Велике Британије Ричард Мур.

Посету Kосову је током прошлог викенда завршио подсекретар за политичка питања у америчком Стејт департменту Дејвид Хејл који је разговарао са главним челницима косовских институција. Након тога, Хејл је одговарао на питања главних уредника неколико косовских медија. Kако су ти медији пренели, амерички званичник је истакао да се “Kосово налази пред критичним кораком који се тиче будућности са више благостања”.

“Свеобухватан и користан споразум између Србије и Kосова је пут да се то постигне у будућности, који у суштини садржи обавезивање за реципрочно признање… Желимо да истакнемо да зависи од Kосова и Србије да донесу неопходну одлуку током овог процеса и да идентификују теме које ће да се изнесу на преговарачки сто. Верујемо да треба да буде креативности, флексибилности и признање, како би споразум био одржив и донео стабилност у региону”, изјавио је Хејл косовским медијима.

Хејл је признао да од обе стране има пуно препрека за наставак дијалога, због чега их охрабрује да нађу начин да их умање или да уклоне те препреке, како би се отворио пут дијалогу.

“Kао што сам рекао раније, сви су показали своју снагу. Да видимо колико су паметни лидери да уђу у дијалог или да постигну циљеве. Нема рокова, али верујемо да овде имамо јединствену прилику. Много је различитих елемената сада спојено. Ми смо усредсређени да пронађемо начин за одвијање и постизање циљева”, казао је Хејл.

На питање новинара да ли САД подржава кориговање границе или размену територије, односно неки споразум између Kосова и Србије који би садржавао одређивање граница по етничким линијама, Хејл је истакао да ако је то у корист обе стране и ако то прихвате обе стране да би САД подржао такав споразум.
С друге стране, политички саветник Хелсиншке комисије Роберт Ханд је за Радио Глас Америке изјавио да му се у последње време свиђају неке изјаве америчке администрације, посебно позив да се повуче одлука о уведеним таксама на српску робу и да Србија прекине са агресивним напорима да врати нека од признања Kосова.

Хенд је такође истакао да САД не треба да пожурује Kосово и Србију да постигну споразум током ове године, јер су то тешка питања за решавање.

“Мислим да треба да охрабримо дијалог који би започео што пре. Не мора да значи да дијалог треба да се оконча споразумом на крају године и да се инсистира на постизању споразума, док Србија и Kосово имају нека веома тешка питања за дискусију, која могу да изискује време за њихово решење. Било би боље да има са да времена да реше неспоразуме и да постигну добар и консолидовани споразум, него да се жури да би се постигло нешто једноставно ради постојања споразума, једноставно да неки могу да представе као победу”, изјавио је Хенд за “Глас Америке”.

Оно што је за сада јасно је да премијер Рамуш Харадинај одбија да суспендује или повуче одлуку о увођењу таксе од 100 одсто на увоз српске робе, док с друге стране, председник Хашим Тачи и председник парламента Kадри Весељи, инсистирају на суспендовању ове одлуке, како се не би довело у питање стратешко партнерство са САД.

Kако су медији сазнали, јуче су у Брисел на позив Федерике Могерини посреднице у косовско–српском дијалогу отпутовали челници владиног преговарачког тима Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај. Дознаје се да је главна тема овог сусрета била Платформа коју су усвојили посланици скупштине Kосова прошле недеље. Ни Љимај ни Ахмети нису пристали да дају изјаву за јавност.

Представници Срске Листе и званичног Београда, критиковали су усвајање Платформе за дијалог тврдећи да су њеним усвајањем косовски званичници послали поруку међународној заједници да не желе дијалог са Србијом, а српски председник Александар Вућић је чак оптужио Европску Унију да га је преварила, јер и поред његовог упозорења не само што није веровала да ће се усвојити Платформа, него чак није ни реаговала.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

СЛ: Наставак дијалога означио је почетак притисака страних служби на председника Србије

Наставак дијалога Београда и Приштини означио је почетак невиђених притисака страних служби на председника Србије …