Главна / Вести / Србија / Мадрид подржава Београд по питању Косова

Мадрид подржава Београд по питању Косова

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром спољних послова Краљевине Шпаније Жозепом Борелом, изразивши задовољство због одличних билатералних односа двеју земаља, заснованих на међусобном разумевању, а који се потврђују путем редовног политичког дијалога и других видова сарадње.

Вучић је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци у заштити виталних државних и националних интереса Србије, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Министар Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Председник Вучић је шефу шпанске дипломатије Борелу рекао да се Србија понаша одговорно, јер је испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и у исто време разумно и уздржано, јер није реципрочним мерама одговорила на таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије.

Приштина је, међутим, доношењем платформе показала да је против дијалога и тиме заправо означила његов крај, објаснио је Вучић, додајући да не зна шта ће бити следећи потези Приштине, али да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону.

Председник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама Србије, а министар Борел истакао да се тиме одаје признање успешним реформама, које је Србија спровела на путу ка Европској унији.

Двојица саговорника су констатовали да у економској сарадњи нису искоришћење све могућности, изразивши наду да ће контакти између српских и шпанских компанија бити интензивнији, посебно по успостављању директних авиолинија из Београда ка Мадриду и Барселони.

Вучић је замолио министра Борела да пренесе позив шпанском краљу Фелипеу да посети Србију.

ИЗВОР:РТС

Check Also

ПРОУНС: Позивамо полицију и тужилаштво да открију све одговорне за напад на новинаре и сниматеље

Професионално удружење новинара (ПРОУНС) у свом саопштењу истиче да се дешава управо оно на шта су …