Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Србија не би оставила свој народ на немилост Приштини

Дрецун: Србија не би оставила свој народ на немилост Приштини

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да у случају да на Космету дође до масовног насиља, а да Кфор не може или неће да делује, Србија не би оставила свој народ на немилост.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Дрецун је оценио изјаву шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини да финални споразум Београда и Приштине мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности Уједињених нација као веома значајну.

“Ова изјава показује правац у решавању косовског проблема. Све време се говорило о неутралним разговорима, сви су избегавали да кажу ко ће потписати документ до кога се дође, ако су у питању две државе – то нама не одговара”, навео је Дрецун.

Према његовим речима, изјава Могеринијеве указује да би постигнуто решење могло да буде другачије, као и да ће морати да се мења Резолуција 1244. Поставио је питање шта значи да треба да буде у складу са законом, међународно право је у складу са оним како га ко тумачи.

“Ако неко говори да су границе недодирљиве и да се не могу мењати, ми се са тим слажемо. Немојте да дирате наше границе са Албанијом”, каже Дрецун и додаје да је и Русија рекла да решење за Космет треба да буде у складу са међународним правом.

Када је реч о немачким порукама Приштини да укину таксе, Дрецун каже више није питање порука, већ је потребно да видимо санкције.

“Ми упадамо у замку коју нам је Приштина поставила. Увели су таксе, које ће на крају да укину како би говорили да су направили огромне уступке Београду. Са друге стране доносе платформу која најављује рат и која за Београд није прихватљива”, истиче Дрецун.

Поглавље 35 предвиђа да преговори ЕУ и Србије могу да буду прекинути, уколико се утврди да напредак у дијалогу са албанском страном није задовољавајући.

Међутим, Дрецун каже да сада треба поставити питање да ли Београд треба да буде талац Приштине.

“Приштина је платформом поништила Бриселске споразуме, поништила је ЗСО”, рекао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Коментаришућу усвајање закона и статута о “Трепчи” у Приштини, и спекулација да косовске снаге заузму “Трепчу”, Дрецун је рекао да таква могућност постоји.

Додао је да је видно присуство полиције и Кфора на северу Космета, имамо појачано присуство беспилотних летелица. “Евидентно је да прикупљају информације, сада је питање да ли желе да спрече Приштину у намери или не”, каже Дрецун.

Нагласио је да у случају да дође до масовног насиља, а Кфор не може или неће да делује Србија не би оставила свој народ на немилост.

ИЗВОР:РТС

Check Also

Упис ђака у средње школе на централном Космету одвија се без проблема

Синоћ је Министарство просвете објавило коначан распоред ученика по образовним профилима и свршени осмаци су …