Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Извештај Стејт департмента коначно указао на праве проблеме Срба

Јевтић: Извештај Стејт департмента коначно указао на праве проблеме Срба

Годишњи Извештај Стејт департмента који се односи на Косово и у оквиру њега на положај Срба и питање повратка, коначно је указао на истинске проблеме у овим сегментима и приказује реалност проблема, изјавио је данас заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић.

У саопштењу достављеном медијима, Јевтић каже да су коначно у једном тако важном документу ствари назване правим именом.

У Извештају су изнети реални проблеми са којима се српска заједница на КиМ суочава, а на које су, подсећа, његове колеге и он указивали дуже време, истиче Јевтић.

“Преко 100 инцидената, недовољна подршка процесу повратка у најкраћем описују све оно што данас представља проблем опстанка и повратка Срба на Косову”, навео је Јевтић.

Недвосмислено је, истиче, потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице као и институције задужене за владавину права и закона чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених али и опстанку невећинских заједница на Косову.

Имовина, указао је, као један од кључних питања не само када је о повратку и опстанку реч, већ и основних људских права, је као проблем једна од највећих препрека у решавању ових проблема.

Нада се, каже, да ће овај извештај утицати на деловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више и имају већи утицај на институције које треба да ураде свој посао у складу са законима.

“На крају желим да изразим лично задовољство због чињенице да су дипломатске активности председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, мојих колега политичких представника Срба са Косова и мене лично дале резултате и да све оно што сам презентовао о овим питањима и проблемима током састанака са представницима Стејт департмента и на Косову али и током моје посете Вашингтону су прихваћене и озбиљно разматране.” истакао је Јевтић.

У годишњем извештају Стејт департмента, који је представио државни секретар САД Мајк Помпео, помиње се и Косово, чији је проблем напад на Србе, етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности.

Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе. Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике.

Check Also

Kрајем априла на Kосово стиже 50 нових респиратора

Због ситуације са пандемијом коронавируса Kосово би крајем овог месеца требало да набави 50 нових …