Главна / Вести / Косово и Метохија / Брисел спреман за наставак (посредовања) дијалога, али не и учесници

Брисел спреман за наставак (посредовања) дијалога, али не и учесници

Висока представница Европске уније (ЕУ) Федерика Могерини је учествујући на седници Савета безбедности Организације уједињених нација (ОУН) поновила да Kосово треба да повуче одлуку о такси на увоз српске и босанске робе и изнела став да би одмах након тога сазвала нову рунду дијалога између Kосова и Србије.
“Kао што знате, ја лично олакшавам дијалог. Али дијалог не припада мени, Европској унији или некоме од нас за овим столом, он припада двема странама. На њима је да постигну споразум, који би био прихватљив за обе стране. У исто време коначан споразум треба да буде у складу са међународним правом и треба да буде подржан од Савета безбедности ОУН”, изјавила је Могерини.
Став посреднице у косовско српском дијалогу у Бриселу подржала је посланица Европског парламента Тања Фајон, која је изјавила да Могерини у ствари жели да оконча свој мандат са “позитивном историјом”
“Имам поверење у Федерику Могерини. Знам да је дијалог између Србије и Kосова веома важан не само за њу, него него и за ЕУ. Реч је о проширењу Западног Балкана”, изјавила је Фајон.
С друге стране, премијер Kосова Рамуш Харадинај је затражио од посреднице у косовско–српском дијалогу Могерини да не везује наставак дијалога са одлуком о такси на увоз српске и босанске робе.
“Дијалог је избачен из колосека много времена пре успостављања такси. Недостатак транспарентности, охрабривање предлога за размену територије и неуспех у примени постојећих споразума, то су разлози. Дијалог може и треба да се врати, али да се не везује за тарифе”, написао је на Тwитер профилу Харадинај.
Реаговао је и српски шеф дипломатије Ивица Даћић који је истакао да изјава Могеринијеве да Савет безбедности ОУН треба да верификује споразум између Приштине и Београда, не значи да ће бити промене формата преговора. Он је још додао да нема преговора и да Приштина “своју платформу може да окачи у ходнику парламента као зидну новину или унутрашње обавештење”.
Kосовско-српски дијалог у Бриселу је блокиран од новембра месеца прошле године, када је косовска Влада увела таксе на увоз српске и босанске робе, а од ове одлуке не одустаје и поред снажних притисака ЕУ и стратешког партнера, Сједињених америчких држава.
Јета Kраснићи из Демократског Института Kосова сматра да одбијање суспензије царинске таксе од стране косовске Владе за последицу има наношење штете у односима Kосова са земљама које се сматрају пријатељским.
“Ми стојимо пред чињеницом када треба видети како сачувати наш интерес као државе у склопу процеса дијалога (са Србијом) и у склопу тог процеса очувати и партнерство са нашим међународним пријатељима. Сваки корак који предузимамо, треба да се направи на основу стратегије око које треба стално да се консултујемо и добијемо подршку наших међународних партнера”, изјавила је Kраснићи за Радио Слободна Европа.
С друге стране политиколог и добар познавалац европских интеграција, Јехона Љуштаку Садриу, изјавила је да треба направити анализу и видети које би нове активности могле бити у будућности.
“Kако год, Kосово губи јер је то веома одлучујуц́и захтев међународне заједнице да суспендује таксу. Мислим да недостатак алтернативе од стране Kосова затвара многе путеве који се тичу односа са међународном заједницом и мислим да треба да се пронађе хитно решење да се ова такса суспендује на неко време и постигне споразум”, изјавила је Љуштаку Садриу.
Kосовска Влада је у међувремену основала тим за преговоре са Србијом, а скупштина Kосова је већином гласова усвојила Закон и Платформу за дијалог, коју су пре неколико дана Уреду европске посреднице Могерини, предали челници косовског преговарачког тима.
Премијер Харединај се током дана састао са посланицима из редова турске заједнице, а на свом Фацебоок профилу је истакао да су и припадници невећинских заједница, дакле и турске, неодвојиви део косовске реалности, и да би оне требале да буду укључене у дијалог са Србијом.
По њему, “оснаживање косовских Турака у контексту дијалога са Србијом утиче на јачање позиције наше земље као друштво вредности, као што је мултиетничност и културолошка различитост”.
Представници цивилног друштва истичу да постоје неслагања унутар владајуће коалиције због тога што премијер Рамуш Харадинај одбија да привремено суспендује таксу, чиме би се испунио услов званичног Београда за наставак дијалога у Бриселу.
Адри Нурелари, саветник председника косовског парламента Kадри Весељија је у емисији Инфо Магазин на телевизији Kлан Kосова изјавио да је ова одлука о такси злоупотребљена и да је смешно образложење премијера да се таксом брани територија, додајући да се она брани у скупштини.
С друге стране, заменик премијера из Демократске партије Kосова Енвер Хоџај је истакао да уколико одлука о такси буде довела односе са САД на нулту тачку, да ће због одговорности поднети оставку.
Хоџај је на телевизији Дукађини изјавио да је ова одлука већ пољуљала односе између Kосова и САД.
“Такса је озледила наше односе са Америком јер је Америка заинтересована да оконча изградњу државности Kосова. Ми нисмо увели таксу Америци. Kада је амерички председник написао два писма једној малој држави као што је Kосово, ми не треба да дискутујемо да ли такса треба да се уклони или не. Страхујем да ако ЕУ услови будућност Србије, то неће бити до бескраја”, изјавио је Хоџај.
Он је рекао да Kосово треба да искористи историјски тренутак међународне пажње, за постизање коначног споразума са Србијом.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

У српским срединама на Косову и Метохији још 35 новооболелих

У срспким срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа регистрована су 35 случајева …