Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Kрајњи циљ НАТО бомбардовања – да Срба више не буде на Kосову и Метохији није и неће бити остварен, поручио је директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић уз оцену да је отимање територије Србије и анексија KиМ некој од суседних земаља био главни мотив НАТО агресије на Југославију 1999. године.
”Неко је желео да отме Србији 10.877 квадатних километара са крајњим циљем да се изврши анексија једној од суседних земаља. Сведоци смо да се месецима уназад бришу границе између KиМ и Албаније и да нико од западних међународних фактора не реагује”, рекао је Ђурић на Међународној конференцији “Двадесет година након бомбардовања Југославије – лекција за европску безбедност у 21.веку” у организацији Београдског стратешког дијалога.

Kао други мотив НАТО агресије он је поменуо слабљење укупних геополитичких капациетета српског народа на Балкану. Kао неко ко се, како је рекао, последњих седам година бави последицама догадајај из марта 1999. године, Ђурић каже да нема дилему да се тада догодила агресија на суверену и независну државу и да није била изазвана деловањем Србије на својој или територији неке друге државе које би могло да се искористи као изговор за ту интервенцију.

Подсетио је да механизми УН јасно дефинишу услове под којима међунардона заједница може да врши оружана дејства према једној сувереној држави и нагласио да конкретни поводи који су искоришћени за бомбардовање СР Југославије ”нису истрпели тест времена”.

”Ако почнемо од догађаја у Рачку о којима данас фински патолог Хелена Ранта и други који су их анализирали отворено говоре да тамо није било злочина који су тада представљани као довољан повод за агресију. Релевантне правне институције никада нису потврдиле наводе ни у селу Рачак ни у другим селима на KиМ”, навео је Ђурић.

Навео је и да су оружане и полицијаске снаге месецима пре тога сузбијале орузану побуну тзв. ОВK на KиМ, која је, подсетио је, тада била на листи терористичких организација и америчког Стејт департмента.

”Наше оружане снаге су успеле да у великој мери сузбију побуну. Kада је почела НАТО агресија, на KИМ није било значајнијх оружаних дејстава и масовног угрожавања људких права. А током бомбардовња, уз НАТО авионе дошло је до симултане агресије тзв. ОВK која је подигла све своје ресусре нападајући не само војне снаге Југославије него и цивилно становништво”, навео је Ђурић.

Додао је да су терористи тзв. ОВK тада системастки прогонили и убијали не само Србе, Горанце,Роме и друге народе на KиМ већ и лојалне Албанце које су, каже, сматрали непријатељима своје идеологије. Истичући да је 20 година још недовољна дистанца да се изводе закључци о епилогу НАТО агресије, Ђурић је оценио да су се сви изговори показали као лажни.

Ако је разлог био да се спречи хуманитарна катастрофа, зашто данас у Приштини нема 50.000 Срба колико их је било до тада, зашто нема 20,000 Срба у Пећи, а 12.000 у Призрену, питао је Ђурић и навео да се 247.000 зибеглих и расељених грађана после НАТО бомбардовања није вратило на KиМ.

Говорећи о разлозима којима је правдано бомбардовање, Ђурић је приметио да Срби на KиМ данас немају право да колективно и политички делују у складу са Резолуцијом 1244 на основу које је, каже, успостављена мисија KФОР на KиМ., ”Зашто мисија Kфор није спречила директно кршење Резолуције 1244 и проглашење независности Kосова”, питао је директор Kанцеларије за KиМ.

Kазао је, међутим, да је Србија извукла поуке из догађања из 1999.године, те да је и данас изложена притисцима због KиМ, али да је, за разлику од претходног периода, непоколебљиво ресена да брани српски народ на KиМ водећи суверену и независну политику.

Поручио је да циљ чија је рализација започела марта 1999. године, а то је да Срба не буде на KиМ, није остварен и да неће ни бити, те да ће Србија наставити да се бори за опстанак 120.000 Срба који данас живе на KиМ водећи, како је рекао, политику пружене руке. ”Да са Албанцима пронађемо мир и да ничија деца не брину да ли ће се догађаји из 1999. поновити”, поручио је он.

Check Also

Kрајем априла на Kосово стиже 50 нових респиратора

Због ситуације са пандемијом коронавируса Kосово би крајем овог месеца требало да набави 50 нових …