Главна / Друштво / Др Велић: За здраве и лепе зубе битно је правилно одржавање оралне хигијене

Др Велић: За здраве и лепе зубе битно је правилно одржавање оралне хигијене

Јако је битно схватити значај одржавања оралне хигијене, поручио је, гостујући у Јутарњем програму стоматолог Дома здравља Грачаница, Милош Велић.

„Наша стоматолошка служба, поред данашње акције којом обележавамо Светски дан оралног здравља, током претходне године организовала је и акције едукативног предавања у овдашњим основним школама. Поред едукације, деца су имала прилику и да питају све што их занима у вези са правилним одржавањем оралне хигијене“.

Стоматолози треба да буду и добри психолози како би умели  да приступе сваком детету, јер позната је чињеница да се многа деца плаше стоматолога и стоматолошке столице.

„Зато је веома битан први контакт са стоматологм и ми се тада базирамо на дете а не на зуб. Дакле, први контакт са зубаром не треба да буде болан, али на жалост многи родитељи децу доведу тек када већ имају проблем и када се захтева неки болнији захват“, истакао је др Велић.

За здраве и лепе зубе битно је орална хигијена, правилна исхрана и редовна посета стоматологу.

„Зубе треба прати најмање два пута дневно и то сваки зуб треба лепо са свих страна опрати  за шта нам је потребно 5 до 6 минута. Треба водити рачуна и о исхрани, избегавати слаткише и угљене хидрате а увести чвршћу храну у исхрану као што је јабука, шаргарепа, и друге намирнице која имају абразивна својства јер скидају тај плак са зуба. Исто тако за здраве и лепе зубе  веома је битна редовна посета стоматологу“, нагласио је др Велић.

Check Also

Бранкица Нићић: Очекујемо завршетак радова на средњошколском центру до новембра

Средњошколски центар, чија изградња у Лапљем Селу је при крају, обезбедиће простор за три средње …