Главна / Култура / Луткарска представа “Буди то што јеси” на дар основцима у Шилову

Луткарска представа “Буди то што јеси” на дар основцима у Шилову

Глумци Дечјег позоришта „Јанићије Поповић”, секције Дома културе у Грачаници, извели су данас луткарску представу „Буди то што јеси” у ОШ „Вук Караџић” у Шилову.

Наступ младих глумаца из Грачанице одржан је у оквиру пројекта „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ”.

Представа “Буди то што јеси“ је прича о малом и тужном псу јазавичару Глисти, несрећном јер га други пси исмевају због изгледа. Глиста, уз помоћ других животиња, покушава да реши свој проблем.  А  решење његових проблема  крије се у томе да схвати да је ипак најбоље да буде то што јесте. Порука представе “Буди то што јеси”, управо и јесте у њеном називу.

Духовит текст, атрактивни музика и костими, учинили су ову интерактивну представу посебно забавном. Деца су од почетка до краја учествовала реагујући у правом тренутку и на сваки позив са сцене.

Пројектом “Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ” француске Хуманитарне организације “Солидарност за Косово”,  омогућени су помоћ и подршка за радионицу лутака у којој ће учествовати сви заинтересовани малишани, каже руководилац Аматерског дечјег позоришта “Јанићије Поповић“ Срећко Тодоровић.

“Захвални смо Арно Гујону на подршци. Овај пројекат не односи се само на децу из Грачанице, већ на све заинтересоване младе. Лутке настале у тој радионици биће коришћене за нову представу”,  каже Тодоровић.

Основни циљ пројекта “Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ”  је приближавање луткарске позоришне уметности деци и младима, кроз извођење представе, објашњавање основних поступака и принципа рада, а крајњи циљ је да полазници стекну вештине сценаристе, луткара и науче како анимирати лутку.

Фондација „Солидарност за Косово” финансираће и изградњу радионице, депоа за инвентар позоришта и смештај  реквизита.

После Ораховца, Хоче, Великог Ропотова и Шилова, наставља се извођење луткарске представе „Буди то што јеси” у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији. У плану  је, да после Великог Ропотова и Шилова, до краја школске године обиђу све школе у Косовском Поморављу, а затим и у Сиринићкој жупи.

Извор: РТВ Пулс

 

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …