Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: „На дашњи дан пре двадесет година почело страдање српског народа, које на КиМ траје и данас“

Грачаница: „На дашњи дан пре двадесет година почело страдање српског народа, које на КиМ траје и данас“

Парастосом, полагањем цвећа на спомен обележје и поетским часом,  у Грачаници је обележена двадесета годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију.

Парастос жртвама НАТО агресије служило је свештенство и монаштво манастира Грачаница, а пригодном беседом окупљеним грађанима, обратио се и свештеник Дарко Маринковић.

„Криви смо, криви смо када нас прогоне, криви смо и кад трпимо прогон, криви смо и када тражимо милост од немилосних, криви смо што смо православни, криви смо што остајемо и опстајемо. Криви смо што јесмо! То је наша кривица, јер ми другачије не умемо као народ, али у ове дане великог поста не можемо ништа друго већ да опростимо. Да опростимо али никад не заборавимо“, рекао је у беседи отац  Дарко Маринковић, који се запитао како објаснити младима који пре двадесет година нису били ни рођени, шта се тог 24. марта десило?

„Они који су тада били одрасли или  их више нема или полако нестају, јер су последице бомбардовања проузроковале  многе трагичне смрти у нашем народу“, истакао је отац Дарко.

Отац Дарко  Маринковић подсетио је да су последице НАТО бомбардовања проузроковале многе трагичне и преране смрти у нашем народу.

„Свети ђакон Авакум је рекао ученицима „Што нас пре разапнете, пре ћемо васркнути“ и то би могла да буде порука свима оним који мисле да је насиље над једном правном државом оправдано, који мисле да је убијање невиних људи добро. Онај који у себи носи зло, не може ништа друго ширити осим зла и добро не може дати зато што га нема ни у свом бићу, ни у свом срцу и мислима, а као што видесмо пре 20 година, и у делима“, рекао је грачанички парох.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је подсетио да је на данашњи дан пре двадесет година српски народ доживео трагедију која траје и данас.

„ Мирис барута и даље се осећа у многим црквама и манастрима, у многим домовима, у душама свих нас, али га осећа и наше потомство- рекао је Поповић и упитао:

„Да ли са комшијама Албанцима, две дециније после, можемо имати мултиетнички живот? Градови и даље чекају на повратак расељених, а тамо где су Срби покушали да се врате, дочекују нас камењем, погрдним речима и барикадама. Поставља се питање шта смо добили бомбардовањем“, упитао је Поповић и истакао да упркос свему српски народ верује у опстанак.

Поповић је истакао да је бесмисао рата однео много тога вредног али нам је заувек уклесао веру у останак и опстанак на нашем Косову и  Метохији.

„Очигледно је да рат није донео никоме добро и да је сваки разговор бољи од сваког испаљеног метка“, казао је Поповић.

Песник Живојин Ракочевић рекао је  да су се на данашњи дан пре 20 година пред нама отворила врата пакла и  да је тада почео календар нашег новог страдања.

„Кроз та врата ми смо врло брзо угледали Старо Грацко, породицу Столић из Обилића, Гораждевац, видели смо и данас гледамо у капелицу која је посвећена Димитрију Поповићу. Из тих врата и њега је погодила иста ватра која је запљуснула све нас пре тачно 20 година”, подсетио је Ракочевић.

На спомен обележје у центру Грачанице цвеће жртвама агресије положиле су  делегације Скупштине Града Приштина, Општине Грачаница и косовског Управног округа.

Након тога отпочео је књижевни час на коме су песници Живојин Ракочевић,  Ратко и Мајда Поповић казивали стихове песама.

Парастосу који је одржан у организацији Кулутрно просветне заједнице присуствовало је стотинак мештана из Грачанице и околних средина.

Check Also

Косовски Албанац напао Србе у селу Гризиме због бунара

 Kосовског Албанаца из села Гризиме, у општини Kаменица, привела је данас полиција због јучерашњег напада …