Главна / Вести / Србија / У току централно обележавање 20 година од почетка бомбардовања у Нишу

У току централно обележавање 20 година од почетка бомбардовања у Нишу

На централном обележавању 20 година од НАТО бомбардовања у Нишу, које је, уз звуке сирене за опсност, почело симболично у 19 и 45 када су пале прве бомбе на нашу земљу, окупљенима се најпре обратио патријарх српски Иринеј. Он је поручио да нас звуци сирена за опасност подсећају на страшне дане пре тачно 20 година и та су то најтрагичнији дани у нашој историји .

“То су најтрагичнији дани у нашој историји, дани који не треба никад и нигде да се понове.  Ове звуке сирена за узбуну и данас чујемо, и данас су присутни у нашим животима. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, које предају смрти и најтужнијим сећањима”, истакао је патријарх и додао да тих 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

Патријарх Иринеј је нагласио да је још трагичније то што су нас бомбардовали наши бивши савезници и пријатељи и поручио је да је ударено на миран народ који је читаву своју историју провео у великом страдању и искушењу и да је то народ који воли слободу за себе и жели је другима.

“На нама је да пригрлимо отаџбину и да будемо јединствени, јер је то данас најпотребније да би се одбранила светиња на Косову и Метохији.Ту свету земљу не смемо никоме поклонити, морамо је бранити свим допуштеним средствима, а не дај Боже да се користимо и неким другим. Ми то не желимо и молимо се Господу да не дођемо у такву прилику”, истакао је патријарх.

Обележавању 20 година од НАТО агресије на нашу земљу у Нишу, поред великог броја грађана, присуствују и председник Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, министри, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и представници Срба са КиМ.

Обраћајући се пристутнима председник Србије Александар Вучић поручио је да је за опстанак српског народа важан један услов , а то је да не заборављамо наше животе, а посебно дечије животе.

“Наш услов је да никада не заборављамо наше изгубљене животе, дечије животе. Овде у Нишу нашу трудницу Љиљану Спасић, коју нико не може да врати, малог дечака од 10 година у Пазару, мала Милица из Батајнице убијена је на ноши и то неће никада бити грешка и то не смемо никада да заборавимо. Вас 22.000 вечерас никада не сме да заборави злочин који је почињен”, истакао је председник и додао да је то за наше вечно поштовање.

“Много је људи вечерас у Нишу и то говори о новој Србији и будућности. Морам да кажем да ми тада пријатеље нисмо имали, били смо сами са њиховим ракетама, да нас поразе и понизе. Оно што је за нас злочин јесте смрт цивила, 79 деце, њихове грешеке су губитак најважнијих живота, дечијих живота. Ми нисмо грешка, ми смо поносан народ!”, нагласио је председник Вучић.

“Србија је сада, после 20 година јача. Живот мора да буде заштићен, омогућен и сигуран. Надамо се да никоме неће на памет пасти да убија и протерује Србе са Косова и Метохије. Срби који живе на КиМ најосправљенија су етничка група на тлу Европе. С правом се питам због чега данас они који су због наводне заштите права Албанаца у стању да нападају нашу земљу. Нису процесуирани ти гнусни напади на Србе. Данас и 20 година касније морамо се захвалити најбољима и најхрабријима међу нама који чувају наша огњишта и српско име и презиме, а то су Срби на КиМ”, рекао је Вучић и додао да народ на КиМ неће, не сме и не може оставити на цедилу.

„На путу опоравка не могу да нас зауставе. Србија је јасно ставила до знања да неће бити део НАТО-а. Хоћемо да будемо своји на своме и ништа више. Хоћемо сами да штитимо и бранимо своју земљу. Србија је економско и војно осигурала себи позицију да отвара врата мира и просперитета свим народима Балкана. Наш је одговор јасан пораз Србије нећете дочекати. Србију нико покорити не може! Хоћемо да радимо да свима пружимо руку, јер су нама мир и животи најпотребнији, они хоће српску погнуту главу а не нашу руку, али никада се погнули нисмо јер је то неко други тражио. Зато су животи погинулих важни да не заборавимо. Да погнемо главу када ми хоћемо а не када од нас траже то је суштина слободне и независне Србије“, нагласио је председник Александар Вучић.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обратио се окупљенима и поручио да је НАТО бомбардујући Србију начинио велики злочин над српским народом

“Бомбардујући Србију НАТО је учинио велико страдање. Није им било довољно да дванаетсторо деце у Републици Српској не добије кисеоник, већ су убили 78 деце у Србији. НАТО агресија је дуго припремана, а и данас траје”, истако је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

“Данас опет захваљујући председнику Вучићу питање Косова је опет на дневном реду, у страшним околностима, у покушају да Србију приволе да призна Косово, важно је данас да Србија буде окупљена, важно је дати снагу Вучићу и његовој преговарачкој позицији и свему ономе што он покушава да задржи, плаво небо а не небо на ком ће летети авиони“, рекао је Додик.

Данас је широм наше земље комеморативним манифестацијама обележеное 20 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију.

Check Also

Дачић у Кини: „Солидарност Србије са Кином и кинеским народом“

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић који борави у посети …