Главна / Друштво / Делегација Републике Српске обишла Грачаницу

Делегација Републике Српске обишла Грачаницу

Општину Грачаница данас су обишли чланови Савеза општина и градова Републике Српске, предвођени председником Одобра за помоћ Србима на Косову из Бања Луке Милорадом Арловом.

Делегацију Савеза општине и градова Републике Српске чине представници Требиња, Језера, Челина, Теслића и Шамца.

У згради Општине Грачаница дочекао их је и поздравио заменик председника ове локалне самоураве Саша Данић, заједно са директором општинског одељења за здравство Александром Поповићем и директором Туристичке организације Грачанице Бобаном Петровићем.

Представници Општине Грачаница делегацију из Републике Српске упознали су са актуелном ситуацијом и представили економске, привредне, туристичке и друге потенцијале. Захвалили су им се на помоћи коју пружају српском народу истакавши да је „данашња посета доказ да нисмо сами и заборављени“.

„Господин Арлов, представници и народ Републике Српске наши су искрени пријатељи. Њихова несебична хумана делатност препозната је од стране наших грађана и увек су добродошли код нас. Годинама се труде у улажу велике напоре за наш опстанак на овом простору. То нам много значи и захвални смо за сваку помоћ и подршку коју су нам пружили. Посебно нас радује што ће и ове године велики број деце из Општине Грачаница посетити Републику Српску у оквиру пројекта `Спојимо децу Косова и Републике Српске“, казао је Данић.

Делегација Савеза општине и градова Републике Српске општину Грачаница је обишла четвртог дана њихове посете Косову, током које су обишли бројне српске средине и манастире.

„Општи је утисак да се Срби боре за опстанак и останак и да улажу много храбрости и снаге за развој својих места. Ми ћемо се увек укључивати у акције које за циљ имају подршку нашој браћи овде. Овом посетом покрећемо и акцију омасовљавања доласка и обиласка Косова од стране становника Републике Српске“, казала је начелница Општине Језеро Снежана Ружићић, информативној служби Општине Грачаница.

„Ко једном дође овде, тај ће и даље долазити. Битно је што више подржавати наше људе на све могуће начине, најважнија је морална подршка, наше присуство и наша жеља“, каже Дејан Куртиновић, председник Скупштине општине Челинац.

Према речима Милорада Арлова главни разлог њиховог боравка на Косову је изградња дневног Центра за кориснике Удружења родитеља „Подржи ме“ у Косовској Митровици, као и пружање моралне подршке српском народу.

„И ове године реализоваћемо велики пројекат спојимо децу Републике Српске и Косова. Укупно 1030 деце у 20 аутобуса и у пратњи 80 наставника, међу којима и један аутобус са децом са посебним потребама, дочекаћемо 16. јуна у Вишеграду у највећој туристичкој дестинацији у Андрић граду. Сви ће бити распоређени у 18 градова и општина Републике Српске“, казао је Арлов.

Check Also

У оквиру таласа нових мера, угоститељски објекти почињу са радом

Од сутра на снагу ступа трећа фаза убалажавања мера на Косову. Овом трећом фазом између …