Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Српска држава неће оставити свој народ на КиМ на цедилу; Избори или у јуну или идуће године

Вучић: Српска држава неће оставити свој народ на КиМ на цедилу; Избори или у јуну или идуће године

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић каже да ће парламентарни избори бити одржани или у јуну или у пролеће наредне године. Додаје да је Председништво СНС-а било за изборе, али да је он био уздржан због Косова и Метохије.

Избори неће бити на јесен, а сигурно је да смо им сада знатно ближе него пре, рекао је Вучић новинарима након седнице Председништва СНС-а.

“Ми данас нисмо донели коначну одлуку, али смо ближе расписивању ванрендих парламентарних избора него што смо били раније. Председништво се са једним уздржаним гласом, мојим, изјаснило за расписивање превремених избора. Онда би локални избори били 3. маја, следећег године. Имали би велику паузу од 10 или 12 месеци, што је прилика да људи на локалу гласају по својој вољи, на основу рада локалних власти”, објаснио је лидер СНС-а.

Вучић је рекао да би било добро да избори буду раздвојени, без обзира што би на појединим местима СНС могао изгубити због лошег рада својих људи.

Указао је да је председница Владе Ана Барнабић присуствовала дискусији о изборима, и упозната је са ставом СНС-а.

Пренео је да је замолио Председништво странке да добије одређено кратко време, због борбе за одређене инвестиције, као и зато што жели да пружи време у нади да ће неко из Приштина да разговара са нама, пре свега водећи се државним разлозима.

“Нису хтели да гласају против мене и договорили смо се да у веома кратком року образложим и кажем шта можемо да урадимо по питању европског пута, КиМ”, додао је Вучић

Поновио је да је СНС ближи одлуци о расписивању превремених избора него раније, и да то изговара јер не жели да буде нефер и неке изненади таквом одлуком, посебно оне који о томе размишљају плашећи се резултата, мислећи да насиљем могу све да постигну.

“Пред нама је добар период представљања резултата свега што смо радили и критике што није урађено добро, али и представљања планова за будућност. Нека народ и грађани изаберу шта желе и кога желе”, рекао је председник СНС-а.

Додао је да је овлашћен од стране Председништва СНС-а да разговара са коалиционим партнерима о коалицијама и датуму одржавања избора.

“Унутарстраначки избори крајем године” 

Најавио је да 1. септембра крећу унутарстраначки избори у СНС-у, који ће бити окончани пре краја године.

“Хоћемо да видимо да људи који су добро радили, у интересу грађана, добију подршку, а да они који нису радили на такав начин ту подршку изгубе”, рекао је Вучић новинарима након седнице Председништва СНС.

Подвукао је да су потребне промене у локалној инфраструктури, те да је СНС спремна да чује не само предлоге чланова странке, већ и “обичних” људи.

“Како бисмо нашли најбоље за будућност, оне који одлично раде подржали, а сменили оне који су радили лоше и чијим су радом грађани незадовољни”, рекао је Вучић.

Додао је да се на седници разговарало о неколико важних тема, да је он изнео извештај о томе докле се стигло у разговорима са Приштином, као и анализу политичке ситуације у региону, али и у Србији.

Вучић је захвалио и премијерки Ани Брнабић што је дошла на седницу, иако није члан странке, јер је позвана због могућих одлука које се тичу и функционисања саме владе и како би могла да чује шта чланови странке мисле о раду државних органа.

Вучић: Српска држава неће оставити свој народ на КиМ на цедилу

Лидер СНС-а рекао је да је за ту партију од пресудног занчаја да сачува животе и безбедност наших људи на Косову и Метохији.

Пренео је да је најдуже, на седници Председништва СНС, разговарано о КиМ.

“За нас је од пресудног значаја да сачувамо животе и безбедност наших грађана. Уверени смо и надамо се да ћемо у том послу имати подршку Кфора, а свакако српска држава неће оставити на цедилу свој народ”, подвукао је Вучић.

“Знам да се сви питају хоће ли бити избора или не и да им је мање битно ово питање, али СНС интересује и тиме се бавимо. То је за нас једно од наважнијих питања”, објаснио је Вучић.

Рекао је да је обавестио чланове Председништва СНС-а о свему што се дешавало у разговорима, и шта се збивало после увођења такси које је Приштина увела на робу из Србије, те и о атмосфери и ситуацији на КиМ.

Указао је да таксе представљају велики економски проблем, јер реално утичу 0,4 одсто, а неки кажу и чак 0,7 одсто на БДП.

“То је огромна штета за Србију и наше грађане”, подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да не треба замерати епископу рашко-призренском Теодосији недавни састанак са косовским минситром унутрашњих послова, јер свештенство треба да се креће по целој територији Косова и Метохије и дође до сваког Србина.

Извор: РТС

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …