Најновије
Главна / Друштво / Геронто служба – Осмех на вратима корисника

Геронто служба – Осмех на вратима корисника

У општини Грачаница у склопу Одељења за здравство и социјалне заштите већ пет година функционише геронто служба која редовно обилази и помаже стара и немоћна лица на територији локалне самоуправе.

Геронто служба неколико пута недељно обилази саме, старе и немоћне особе пружајући им најосновније медицинске услуге, попут мерења притиска, шећера у крви, узимања лекова, али и помоћи у одређеним пословима као што је набавка намирница, вожње до лекара и слично.

Према речима Драгане Поповић, шефице геронто службе пројектом је обухваћебно 32 корисника.

„Углавном су то стара лица и сви су дијабетичари. Све их редовно обилазимо и помажемо, подсећамо на редовно узимање лекова и слично. Наша услуга је мала, али њима пуно значи. Увек нам се обрадују и са осмехом дочекују. Понекад им је важније да са неким поразговарају“, истиче Драгана.

Геронто служба функционише у склопу општинског Одељења за здравство и социјалну заштиту, које је препознало њену важност и помоћ у кући старим и немоћним лицима.

“Помоћ у кући за старе особе је услуга у области социјалне заштите коју је локална самоуправа дефинисала као једну од важнијих. Протеклих година смо захваљујући овом пројекту успели да обезбедимо континуитет у пружању ове услуге за коју суштински постоји потреба”, каже директор здравства Александар Поповић.

Миланка Тонић има проблеме са притиском и живи са тешко болесним сином Дејаном. Њих већ дуже време и по неколико пута недељно обилазе геронто домаћице, чијом услугом је презадовољна.

„Много ми значи њихова посета, без њих не би могла. Ја имам притисак, син има шећер, проблем са бубрезима, сваки други дан би требало да идемо до лекара, да није ове службе не знам шта би радила. Стално их зовем и питам када ће доћи, никада ме нису оставили, увек су љубазни и насмејани, није им тешко“, каже Миланка.

Услугом су задовољни и брачни пар Злата и Новица Николић.

„Обилазе нас сваког понедељка, некада и три пута недељно, увек са нама поразговарају, набављају намирнице и то нам много значи, јер смо стари и не можемо сами“, каже бака Злата.

Корисници програма Геронто службе су старе и болесне особе, које примају неки облик социјалне накнаде и у стању су социјалне потребе.

Check Also

Хуманитарна акција “Доручак са гимназијалцима”

Хуманитарна манифестација “Доручак са гимназијалцима” биће одржана 26.02.2020. године на платоу испред Општине Грачаница, од …