Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин је позвао Србе да изађу на локалне изборе на Косову

Вулин је позвао Србе да изађу на локалне изборе на Косову

vulin_crveni_krstВулин је позвао Србе да изађу на локалне изборе на Косову и оценио да би њихов бојкот помогао само Приштини.

“Ово је наша прва или последња шанса. Или ћемо створити Заједницу српских општина и тако обезбедити могућност Србији да несметано настави да финансира живот Срба на КиМ или ће нам отети Заједницу српских општина”, рекао је Вулин новинарима у Грачаници.

Немамо право да изгубимо Заједницу српских општина, каже Вулин, додајући да се Србија изборила за њу и да сада грађани који живе на КиМ морају да изађу на биралишта и гласају, помогну својој држави Србији да би она могла да брине о њима.

Коментаришући данашњи позив Привремене скупштине АП Косова и Метохије у Звечану на бојкот локалих избора Вулин је рекао да ко год мисли да Адријана Хоџић ,треба да буде градоначелник Косовске Митровице нека се укључи у ту борбу (против избора) и помогне да они који су блиски Тачију  и Приштини преузму власт на северу КиМ.
“Ко год буде учествовао у бојкоту треба да зна да преузима једну велику историјску одговорност да може да доведе до тога да ће на северу КиМ на власт доћи људи који сматрају да је Приштина ближа од Београда”, поручио је Вулин.
Он је додао да је то могуће успешним бојкотом и да ће се ” његов успех мерити по томе ко буде изабран на изборима 3. новембра”.
“Тада ће се на КиМ одржати избори, на тим изборима ће победити било ко, или они који сматрају да је Београд главни град или они који сматрају да је Приштина наш главни град. Они који буду бојкотовали изборе нека знају да ће то помоћи онима који сматрају да је Приштина главни град”, рекао је Вулин.
Говорећи о Привременој скупштини АП Косова, Вулин је указао да они који највише инсистирају на поштовању уставно правног поретка Србије признају институцију коју Република Србија и Скупштина Србије није никада верификовала, никад није означила као своју и прихватила да постоји.
Република Србија постоји онолико колико се спроводе њени закони, а њени закони се спроводе и на северу Косова и примењени су када су тамо распуштене локалне самоуправе, рекао је Вулин, подвукавши да се њени закони морају поштовати.
“Не можете очекивати да ћете моћи да будете финансирани, плаћани, чувани, а да истовремено за вас одлуке Владе Србије које обезбеђују и финансије и заштите и све остало не важи”, рекао је Вулин.

Он је истакао да је држава Србија рекла шта је имала да каже и да свако ко поштује закон Републике Србије тим законима мора да се служи и да их прихват.
“Све друго, па и бојкот воде на крају крајева да се улога Србије смањи, да нестане да се онемогући живот на Косову и Метохији”, поручио је Вулин.

Грађанска иницијатива “Српска” је листа за коју ће Влада Републике Србије јамчити да ће бранити интересе и Срба на Косову и државе Србије у целини, рекао је данас министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин. “Влада Србије је јасно рекла да подржава листу “Српска” за излазак на локалне изборе на Косову и сав наш ауторитет и помоћ биће упућена ка овој листи”, рекао је Вулин у Грачаници.

 

Check Also

Ивановић: Број заражених на КиМ ће расти

У српским срединама на Косову и Метохији, са око 120.000 становника, забележена су три случаја …