Главна / Друштво / Општина Грачаница и ОЕБС заједно на решавању загађености реке у Лапљем Селу

Општина Грачаница и ОЕБС заједно на решавању загађености реке у Лапљем Селу

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић састао се данас са шефом Мисије ОЕБС на Косову, са којим је разговарао о сарадњи на решавању еколошких проблема у општини Грачаница, посебно загађености реке Грачанке кроз Лапље Село.

Након разговора у згради општине Грачаница, Поповић и Брату обишли су ток реке кроз Лапље Село, а том приликом присутан је био и председник Скупштине општине Грачаница Љубиша Караџић, као и један од представника тог места Златко Стојановић.

Према речима председника Поповића данашњи састанак и обилазак Лапљег Села је наставак иницијативе локалне самоураве и ОЕБС-а започете прошле године за решавање загађености реке Грачанке кроз то место.

„Прошле године су се мештани жалили на несносан смрад који негативно утиче на квалитет живљња и тада смо чишћењем и прокопавањем реке успели да стање тренутно средимо. Ове године се смрад поново јавља и мештани су с разлогом уплашени“, казао је Поповић и додао да ће у сарадњи са ОЕБС-ом покушати да пронађу дугорочно и одрживо решење.

Шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату истакао је да је он и ОЕБС спремни да помогну у решавању овог еколошког проблема, те да ће учинити све како би се ове године пронашло коначно решење.

„Неко решење морамо пронаћи. Најпре морамо утврдити одакле долази до загађености. Први корак биће организовање састанака са релевантним институцијама које могу да помогну. Сарађиваћемо са свима и видећемо шта можемо да учинимо “, казао је Брату.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да би решење могло да буде израдња постројења за пречишћавање воде.

„Директор јавних служби одржао је састанак са представником Општине Приштина за капиталне инвестиције о изградњи нове канализационе мреже за Ајвалију и Грачаницу, а које би се објединиле у постројењу за пречишћавање отпадних вода“, објашњава Поповић.

Председник Поповић је у разговору са шефом ОЕБС-а Јаном Братуом истакао да ће Општина Грачаница наставити са пројектима која за циљ имају побољшање живота њених грађана, те да ће и ове године улагати у инфраструктуру, образовање, здравство, али и друге важне области.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

У СКЦ-у у Приштини представљен стари Васкршњи обичај Бела вила

У организацији Српског културног центра и Института за српску културу данас је у Приштини представљен …