Главна / Вести / Косово и Метохија / Љимај ослобођен оптужби за злочине у Клечкој

Љимај ослобођен оптужби за злочине у Клечкој

pristinaПРИШТИНА/БРЕОГРАД – Основни суд у Приштини ослободио је данас свих оптужби бившег припадника ОВК Фатмира Љимаја да је издавао наређења и учествовао у тортури над српским и албанским цивилима као и српским војницима и полицајцима, у једном логору у Клечки, у општини Липљан, јер сматра да не постоје поуздани докази о његовој кривици.

Љимај је и пред Хашким судом пре више од три године ослобођен оптужби за ратне злочине на Косову и Метохији због недостатка доказа.

Мешовито судско веће Еулексових судија од двоје Еулексових судија и једног косовског судије ослободило је оптужби и остале окривљене у том предмету Арбена Краснићија, Насера Краснићија, Насера Шаљу, Неџмија Краснићија, Бехљуља Љимаја, Шабана Шаљу, Сабита Шаљу, Бесима Шурдаја и Рефкија Мазрекуа у том предмету.

Такође, суд је свима укинуо меру јављања у станици полиције и наложило је да им се врате пасоши, саопштио је Еулекс.

Судско веће сматра да су аргументи Тужилаштва у знатној мери засновани на доказима које је обезбедио сада покојни, сведок сарадник, Агим Зогај.
Међутим, његово сведочење, посебно о идентитету лица за које је тврдио да су извршила кривична дела нису поткрепљени поузданим, независним доказима и у ствари, нису доследни другим доказима и у супротности су са истима, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да је суд оценио да су у важном материјалном погледу докази Зогаја у целости непоуздани и да би било несигурно ослањати се на њих у циљу осуђивања окривљених за кривична дела из оптужнице.

Цело образложење пресуде биће достављено у року од тридесет дана.
Међутим, судско веће је утврдило следеће чињенице: ОВК је 1999. год. управљала притворским центром у селу Клечка, према неким лицима притвореним у Клечки било је лошег поступања, Драгољуб Танасковић, Жарко Филиповић, Живота Тодоровић, Драган Вучетић и Бојан Цветковић незаконито су убијени, а њихова тела сахрањена на локацији КЕР01 у селу Клечка.

Даље је утврђено да су Вељко Марковић и Небојша Ћуричић незаконито убијени, а њихова тела сахрањена на локацији КЕQ01 у селу Клечка.

Арбен Авдуљи, за кога је Агим Зогај навео да је, такође, убијен у Клечки, званично се води као нестао.

На ову пресуду тужилац из Специјалног тужилаштва Косова има право да се жали.
Зогајева изјава, позната и као “Дневник Агима Зогаја”, садржи укупно 200 страна у којој су описани догађаји у вези са логором у Клечки, укључујући и наводе да је Љимај лично наредио убиство двојице Срба.

Зогај је непосредно пред почетак суђења Љимају пронађен обешен у једном парку у Дуизбургу у Немачкој у ноћи између 28. и 29. септембра 2011. године.

Зогај је у белешкама, како је писао приштински лист “Коха ди торе”, говорио о претњама и покушајима убиства, за које је оптужио некадашњег саборца Љимаја, док је тужиоца мисије Еулекс сматрао одговорним за његове патње као заштићеног сведока.

Био је под заштитом Еулекса две године, од када се предао властима и прихватио да под псеудонимом “сведок икс” говори о злочинима за које је тврдио да је починио Љимај и још деветорица оптужених за злочине у Клечкој.

Љимај, познат по надимку Челику, се на почетку суђења у новембру 2011. године изјаснио да није крив за злочине почињене у логору Клечка код Малишева.

Рател: поштујемо пресуду размотрићемо могућност жалбе

Главни тужилац Еулекса из канцеларије специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател изјавио је да то тужилаштво поштује данашњу ослобађајућу пресуду Фатмиру Љимају у случају Клечка, али и да ће размотрити могућност подношења жалбе.
Рател је, како је саопштио Еулекс, истакао да тужилаштво признаје и поштује данашњу судску пресуду и да је “суд донео своју пресуду у овом веома тешко и дуго вођеном кривичном гоњењу”.
“Знали смо да ће ово бити тешко кривично гоњење од самог почетка”, рекао је он, додавши да “правда захтева да се тешка кривична гоњења такође спроводе”.

Рател је нагласио и да ће то тужилаштво “поново темељно разматрати пресуду” и његово право да поднесе жалбу.
“На крају, желео бих да изјавим да овај случај никад није био кривично гоњење ОВК-а – то је било кривично гоњење одређених појединаца”, рекао је он, наводи се у саопштењу.

Извор: Тањуг

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …