Главна / Вести / Косово и Метохија / Гордана Ђикановић: ЕУЛЕКС нас је изневерио, прекидамо сарадњу

Гордана Ђикановић: ЕУЛЕКС нас је изневерио, прекидамо сарадњу

Фото: telegraf.rs

Породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији потпуно су поражене ослобађањем криваца за ратне злочине у селу Клечка и због тога најављују да ће прекинути сваку сарадњу са Еулексом, изјавила је данас представница Удружења тих породица Гордана Ђикановић.
– Данашња ослобађајућа пресуда за Фатмира Љимаја и његових деветоро саизвршилаца, где је било и сведока и доказа, потпуно је поразила породице киднапованих и убијених – казала је Ђикановићева и указала да се претпоставља да је у кречану у селу Клечка бачено најмање 50 запаљених тела, углавном Срба.
Према њеним речима, проблем је још већи јер Клечка није имагинарна масовна гробница, већ јама из које су есхумирани посмртни остаци који су идентификовани и предати породицама.
– Остаци тих девет идентификованих, масакрираних тела су сахрањени. Неко је убио те људе, чак је мало јасних случајва као што су те две масовне гробнице – Клечак и Волујак. Ако их нису убили Љимај и “другови”, за које се то поуздано зна, онда захтевамо од Еулекса да истражи ко је – казала је Ђикановићева.
Она је додала да су Удружење и породице киднапованих и убијених на Косову веровали да ће правда, за коју кажу да је спора али достижна, коначно после 15 година како су Срби страдали и бачени у јаму, бити задовољена.
– Веровали смо да је сарадња са Еулексом искрена, после овога нема више смсила, ово је тако чист случај, било је много сведока. Проблем је једино што сви путеви откривања злочина над Србима воде до политичког и државног врха Косова – казала је Ђикановићева.
– Немамо више коме да верујемо и коме да се обратимо, веровали смо том суду састављеном од Еулексових судија, а испало је да од тога нема ништа – додала је она.
Основни суд у Приштини данас је, на поновљеном суђењу у Приштини, ослободио бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја и још деветорицу оптужених за ратне злочине у селу Клечка, због недостатка доказа.

Check Also

Пет радника притворске јединице и здравствени радник инфицирани коронавирусом

Пет радника поправне службе и здравствени радник притворске јединице у Митровици, инфицирани су коронавирусом, преноси …