Главна / Вести / Косово и Метохија / Француска: Срби не губите наду око Космета

Француска: Срби не губите наду око Космета

francuska u srbijiФранцуски сенатор Жан Пјер Мишел, који је био у посети нашој земљи, поручио је Србији да не треба да губи наду око Косова, упоредивши јужну српску покрајину са Алзасом.
“Свесни смо да је Француска признала Косово у потпуно арбитрарним границама које су нацртане у Титово време, али не треба губити наду. Област Алзас у Француској (уз границу са Немачком) је четири пута мењала државну припадност” крајем 19. и почетком 20. века, изјавио је Мишел.
Француски сенатори Жан Пјер Мишел и Патрис Желар, представници парламентарне групе пријатељства са земљама Балкана поручили су да Француска “има интерес” да Србија постане чланица Европске уније и види у њој будућег савезника у европском Савету министара.
Мишел, председник те групе, рекао је после састанка с председником Србије Томиславом Николићем и представницима српског невладиног сектора, да су представници Француске кроз различите посете видели да је њена позиција све јача на Балкану, а да је “Србија место где Француска треба да се укорени”.
Мишел је такође рекао да Француска “има интерес да види Србију као чланицу ЕУ у будућности”, а када су новинари питали за разјашњење те изјаве, одговор је пружио Патрис Желар.
“У Савету министара ЕУ постоје блокови, и сигуран сам да ће Србија увек имати конвергентне ставове с Француском у том телу”, рекао је Желар и додао: “Стално се говори о француско-немачкој осовини, али се Европска унија не своди само на њу”.
Како је рекао, Француска “хоће да помогне улазак Србије у ЕУ, али наглашава да је то (улазак) и у интересу Француске”. Жан Пјер Мишел, који са Желаром и трећим чланом сенатске тројке Роландом Рисом путује сутра на Косово, оценио је да Бриселски споразум Београда и Приштине “историјски важан” и да су уочени “кораци напред”.
“Пренећемо Приштини да и од ње очекујемо напор. Било би добро да смо отишли и у Албанију, да кажемо новој влади – за коју не знамо да ли је националистичка као она претходна – да и она са своје стране треба да учини напор”, рекао је Мишел.
Према његовим речима, приликом обележавања годишњице Првог светског рата, Француска ће водити рачуна да се “историја не изда” и да се Србији посвети пажња која је достојна њене улоге у рату, укључујући пробој Солунског фронта.

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …