Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Македонија признала Косово да би се приближила западу

Дачић: Македонија признала Косово да би се приближила западу

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Северна Македонија признала једнострано проглашену независност Косова само да би се приближила западу и и да “не стоји аргументација” новоизабраног председника Стеве Пендаровског да је то учињено због Албанаца који живе у тој земљи.

Он је за ТВ Пинк коментаришући изјаву новог председника Северне Македоније да су признали независност Косова “сагласно њиховој стратешкој орјентацији, али имјући у виду и став грађана албанске заједнице која је друга по бројности у Македонији”, рекао да су то урадили само због стратешке орјентације, а не због Албанаца.

“Не стоји аргументација да су признали Косово због Албанаца, јер како то да у Црној Гори признају Косово када су Срби друга национална заједница по бројности. Где је ту принцип”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да су све земље из окружења које су признале Косово то учиниле да би се приближиле западу.

“Тиме су показали да њихова стратешка орјентација није разумевање проблема са којима се Србија суочава”, нагласио је он и додао да је Македонија била некоректна према Србији, јер је Србија признала Републику Македонију, иако је то било супротно њеним стратешким опредељењима, а то је пријатељство са Грчком.

Додаје да Македонија то није добро вратила, јер је признала Косово, али да без обзира на то Србија није повукла признање и да је због тога имала “различите фазе у односима са Грчком”.

“Показало се да смо погрешили, јер се Македонија сада зове Северна Македонија. Да смо били у праву остала би Република Македонија”, закључио је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Тест протест присталица Самоопредељења у Приштини

Нешто више од хиљаду присталица покрета Самоопредељење окупило се на тргу око зграда косовске скупштине …