Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Приштина жели дестабилизацију

Симић: Приштина жели дестабилизацију

Славко Симић, члан српске листе наводи за РТС да је предлог резолуције којом Приштина оптужује Србију за геноцид корак против дијалога и против нормализације односа. Оцењује да овакав приступ Приштине не доприноси побољшању односа између Срба и Албанаца. Изостанак реакције Међународне заједнице оцењује као један вид подршке Приштини истичући да нико не жели да гради боље односе између Срба и Албанаца.

Славко Симић, члан српске листе наводи за РТС да је нацрт резолуције још један агресивни потез који се припрема против Београда и српског народа.

“Њихов план је врло јасан. Након што се косовској скупштини усвоји нацрт резолуције посланици ће вероватно покренути иницијативу да се усвоји одређен закон како би обезбедили механизме да се ова резолуција и оживи. Свака могућа агресивна иницијатива, сваки могући агресивни потез припрема се и употребљава се против Београда и српског народа”, истиче Симић.

Оцењује да овакав континуирани политичко-институционални приступ Приштине не доприноси побољшању односа између Срба и Албанаца већ како каже, поткопава ионако захлађене односе Београда и Приштине, поткопава дијалог и поткопава већ крхку безбедносну и политичку ситуацију на простору Косова и Метохије”, објашњава Симић.

Говорећи о иницијативи за формирање Међународног трибунала против Србије за наводне злочине почињене на КиМ који иницира и покреће председник косовске скупштине Кадри Весељи наводи да Приштина нема право да формира Међународни кривични суд.

“Једино што Приштина може у овом тренутку једа унутар својих институција формоира специјални суд , специјално одељење за ратне злочине које не би имало никаквог кредибилитета”, наводи Симић.

Истиче да је Србија правна држава и да кроз Србију не шетају криминалци, као што у Приштини покушавају да представе албански политички лидери.

“Србија је правна држава, за Србију је владавна права императив и кроз Србију се не шетају злочинци. Србија не штити криминалце и не штити злочинце а други нека преиспитају своје двриште и неке виде да ли је иста таква ситуација и код њих”, поручио је Симић.

Додаје да би желео да се у наредном периоду да посланици косовске скупштине покрену иницијативу за формирање одбора за помирење. Изостанак реакције Међународне заједнице оцењује као један вид подршке Приштини истичући да нико не жели да гради боље односе између Срба и Албанаца.

“Иза сваке идеје, иза сваке иницијативе стоји неко из Међународне заједнице тако да вероватно постоји неки политички миг за све ово што се дешава у последњих неколико дана”, наводи Симић.

Извор: РТС

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …