Главна / Вести / Косово и Метохија / Могерини: Нема завере око поделе Косова

Могерини: Нема завере око поделе Косова

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини одбацила је наводе Рамуша Харадинаја који оптужује њу и председнике Албаније и Србије, као и косовског председника, да су део “плана за поделу Косова”.

“Нисмо део никакве завере”, рекла је Могеринијева, већ је заједнички циљ да се створе услови, атмосфера и простор како би две стране поново селе за исти преговарачки сто.

“Поштујемо преговарачке позиције две стране и озбиљно гледамо на улогу посрединка, моју личну улогу, у којој ми не одређијемо садржај будућег споразума, већ омогућавамо разговоре о томе шта правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа може да садржи”, одговорила је Могеринијева албанским новинарима.

Могеринијева се у Тирани, где се вечерас састаје са председником Србије Александром Вучићем, а сутра ће учествовати на самиту Процеса Брдо-Бриони, иначе први пут огласила после састанка о западном Балкану у Берлину.

Могеринијева је рекла да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине.

Оцењује да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине.

“Убеђена сам да, ако би се тарифе повуке вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим песрпективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову”, пручила је Могеринијева.

Поручила је и да је дијалог Београда и Приштине током година донео важне резултате, како за две стране у процесу, тако и за цео регион. Оценила је да је до застоја у дијалогу дошло управо у тренутку када је могло да се уђе у фазу интензивнијих преговора.

“Наш циљ је био и и остаје постизање усаглашеног, правно обавезујућег споразума који ће покрити све аспекте нормализације односа Приштине и Београда”, каже Могеринијева.

“Прекршени споразуми које је Косово потписало”

Висока представница ЕУ подсетила је да је до застоја у дијалогу дошло због тарифа које су приштинске власти увеле на робу из Србије чиме су “прекршени и споразуми које је Косово потписало”.

Могеринијева је такође нагласила да су ЕУ, земље чланице, као и други међународни партнери тражили да се повуки или суспендују тарифе, што се до овога тренутка није догодило.

“Мој утисак после Берина је да нисмо близу наставка дијалога, али то не значи да одустајемо од посредовања у дијалогу”, каже висока представница.

Говорећи о погодној атмосфери за наставак дијалога, Могеринијева је поред укидања приштинских тарифа навела и суспензију кампања за признања, односно повлачења признања косвске независности.

Шефица ЕУ дипломатије у закључку изразила је наду да ће “мудрост да победи”, јер како је нагласила, “нико неће добити ништа од даљег застоја дијалога, а поготово не Косово, Србија и регион”.

“Помирење и нормализација су, као што је ЕУ и сама научила, база за економски просперитет и интеграцију. Знам колико је то важно за регион и зато је важно да се порцес настави и буде полодоносан уз поштовање свих страна”, закључила је Могеринијева.

 

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …