Главна / Вести / Косово и Метохија / “Ивкова слава у Призрену” вечерас премијерно у Грачаници

“Ивкова слава у Призрену” вечерас премијерно у Грачаници

Представа “Ивкова слава у Призрену”, која ће вечерас бити премијерно изведена у Грачаници, иако рађена по мотивима дела чувеног Стевана Сремца “жанровски и садржински ће потпуно изненадити публику, јер је у питању један снажан и тежак комад који се бави нашом савременошћу и који је критички преиспитује”, најавио је на прес конференцији директор Народног позоришта приштина предраг Радоњић.

Радоњић је нагласио да Народно позориште Приштина и овом представом наставља традицију критичког сагледавања живота и стварности на овом простору.

Представу, која је рађена у копродукцији са Народним позориштем из Ниша, режирао је Бојан Стојчетовић, који истиче да је било веома тешко да се од комедије направи драма и да овако нешто још није виђено.

“То је процес који захтева озбиљна померања, озбиљне интервенције и озбиљан рад”, каже Стојчетовић, који посебно напомиње да је текст драме мењан у току припреме представе и да је трећи чин ове драме написао тек пре неколико дана.

Појашњавајући назив “Ивкова слава у Призрену”, Стојчетовић каже да је представа могла да се зове и Ивкова слава на Космету, јер је поента била да се вратимо на овај простор.

“Призрен је изабран као једини град са историјском снагом коју има, а и као престоница цара Душана, где имамо Ивка као неког повратника и као неког његовог потомка који се враћа на своје и где тај повратак у старту представља проблем”, каже Стојчетовић.

Режисер истиче да је Космет “најпогодније тло” где уколико узмете семе комедије, оно врло лако пређе у драму.

” Примера ради, оно што је некоме смешно у Нишу, када ти први кошија дође на славу и узурпира ти кућу, ресурсе и твој живот, овде је реалност која се дешава сваког дана и то јен начин како неког плански натерати да оде одавде”, каже Стојчетовић.

Сања Крстовић, глумица народног позоришта у Нишу изразила је задовољство што је део глумачког тима у овој представи.
“Када сам чула да ћу добити улогу Ивкове мајке била сам почаствована. Имате сјајне глумце и хвала вам што ћу бити део овог сна”.

Милан Васић, који ће у представи глумити Ивка, каже да је и раније играо у “Ивковој слави”, али да је ова представа нешто сасвим другачије.

“Сви ми као глумци смо се до задњег тренутка прибојавали да ли ћемо успети да на прави начин испричамо причу али мислим да смо направили једну сјајну представу и поносан сам на оно што смо урадили”, каже Васић.

Премијера представе заказана је за 20 сати на матичној сцени у Дому културе у Грачаници.

Поред Стојчетовића који је задужен за режију, драматизацију и сонгове, у реализацији ове представе учествују и сценограф – Горан Стојчетовић, костимограф – Татјана Радишић и кореограф – Небојша Громилић.

Главна улага Ивка поверена је једном од најпопуларнијих младих српских глумаца, Милану Васићу, а поред Ивка и Кевке коју тумачи Сања Крстовић,  у представи играју и Александар Михаиловић, Игор Боројевић, Небојша Ђорђевић, Немања Јаничић, Аника Грујић и многи други.

Check Also

Вучић: О КиМ де факто преговарамо са Западом, не Албанцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Београд о Косову де факто преговара са …