Главна / Друштво / Данас је Свети Василије Острошки

Данас је Свети Василије Острошки

Српска православна црква и верници данас, 12. маја, славе Светог Василија Острошког.

Великом чудотворцу моле се људи свих нација, са све четири стране света.

Велики српски светитељ родио се око 1610. године, у селу Мркоњићи у Херцеговини. Родитељи Петар и Ана били су веома побожни људи. На крштењу је добио име Стојан. Малог Стојана красила је изузетна бистрина и марљивост. Одгајан у духу православља и традиције, показивао је велику склоност ка доброчинству и молитви.

Блажени Стојан од детињства је био бистрог ума и врло паметан, а душом беше сав окренут ка Богу врлином побожности. Прву школу врлине и побожности Стојан је изучио у својој кући, јер се у његовој породици више мислило о Богу и души, него о земаљским и пролазним стварима. Друга школа његове побожности био му је му пост, молитва и стално похађање богослужења у цркви.

Његова породица била је сиромашна и једва да је хлеба имала колико треба. Но он, ни оно мало хлеба што је јео, није никада јео сам, него је увек делио са другима, посебно када је као чобанин чувао овце заједно са другим чобанима.

Његове родитеље мрзели су неки зли суседи, отпадници од вере и потурчењаци, па ту мржњу своју окренуше и против младог  Стојана због његове побожности и мудрости.

Да би дете склонили од непријатеља, а уједно желећи да се он и књизи и писмености научи, родитељи су га одвели у најближи у том крају манастир звани Завала, који беше посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, и у којем је игуман био Стојанов стриц Серафим.

У манастиру Завали  остаје  неко време, па онда прелази у манастир Успења Пресвете Богородице, звани Тврдош, у Требињском крају, у коме је било и седиште Требињске епархије.

Kао епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдошу, служећи православној вери и ћувајући своје вернике од турских свирепости.

Kада су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, где је наставио подвижнички живот и где се упокојио 1671. године у својој келији.

Живот Светог Василија био је у Богу и саздан по Христу. Kада се Василије упокојио његова келија била је обасјана светлошћу. Тада је народ почео да долази на његов гроб и моли се.

Из стене поред које се упокојио, касније је израсла винова лоза, иако у стени нема земље.

Према предању, седам година након смрти Светог Василија, тадашњем игуману манастира у Жупи код Никшића јављао се често у сну. Једне ноћи рекао му је да дође у Острог и отвори његов гроб. Тако је и урадио, а тело Светог Василија нашли су очувано и мирисало је на босиљак.
Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега и подељен је на Горњи и Доњи Острог, где верници долазе на поклонење светитељу, посебно на пазник Духова, 50 дана по Васкрсењу.

Овај манастир само током лета обиђе око 300.000 верника што га сврстава у највеће православно светилиште на подручју целе Европе.

Check Also

У Осојану одржан помен страдалима на територији општине Исток

У Осојану је данас обележено деветнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у …