Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска листа без конкуренције на ванредним изборима за градоначелнике

Српска листа без конкуренције на ванредним изборима за градоначелнике

Већ дуже време постоје неслагања унутар косовске владајуће коалиције, посебно када је у питању наставак дијалога са Србијом. Премијер Рамуш Харадинај не попушта под притисцима својих коалиционих партнера да суспендује таксе на увоз српске робе на неколико месеци како би дијалог у Бриселу био настављен, на чему инсистирају земље чланице ЕУ.
Имајући у виду отежану комуникацију премијера Харадинаја и са председником Kосова Хашимом Тачијем, који инсистира на кориговању граница са Србијом, косовски аналитичари не искључују да се ова коалиција распадне пре истека мандата 2021. године.
Такво мишљење дели и политиколог Рамуш Тахири. У интервјуу за “Епока е ре” је истакао да када Демократска партија Kосова Kадри Весељија буде обезбедила евентулног партера биће покренут поступак обарања Владе Харадинај.
“Сада ова Влада може да буде оборена не гласовима опозиције, него непринципијене коалиције на релацији позиција- опозиција, на начин на који је оборена и Влада “Мустафа”, изјавио је Тахири.
У овом контексту Тахири каже да је преостало да се постигне тајни споразум између Демокраске партије Kосова и опозиционог Демократског савеза Kосова Исе Мустафе и тврди да су преговори између две партије у току.
Објашњавајући ову “иницијативу Демократске партје Kосова која тражи новог партнера, Тахири каже да “ДПK нема никаквог интереса да остане у Влади и да јача Рамуша Харадинаја или да трпи јавне критике Харадинаја док су у истој коалицији”.
Иначе у току су унутарпартијски избори у Демократском савезу Kосова, који ће према неким проценама чланова ове партије и косовских аналитичара бити завршени до краја септембра или почетком октобра месеца ове године, а при крају је изборни процес и унутар Демократске партије Kосова.
Осим тога, након ванредних избора који ће се 19. маја одржати избори за градоначелнике у четири општине на северу Kосова, евентулани превремени парламентарни избори, уколико се буду испунили поменути предуслови, могли би да се прогласе на целој територији Kосова.
Иначе, општински ванредни избори на северу Kосова се одржавају након подношења оставки градоначелника, новемрбра прошле године, а као главни разлог наведено је доношење одлуке косовске Влада за увођењу такси на увоз српске и босанске робе.
У поноћ је и званично започела предизборна кампања за ванредне изборе за градоначелнике четири општине на северу Kосова, Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану у Лепосавићу, а трајаће до петка 17. маја.
На изборима ће се надметати три политичка субјекта, Српска листа, Покрет Самоопредељење и Демократска партија Kосова, са укупно 12 кандидата који ће учесвовати у изборном процесу.
Kандидат Српске листе за градоначелника општине Лепосавић Зоран Тодић је изјавио за РТС да “грађани који живе на северу, већ дужи низ година живе у неизвесности” и додао да су ипак спремни да се “боре јер одавде нема назад”.
Тодић такође сматра да што већи број људи буде изашао на изборе да ће бити јаснија и порука властима у Приштини и међународној зајендици шта Срби на северу Kосова хоће и желе.
“Ови избори су нам прилика да са свима покажемо да је српски народ спреман да се бори за достојанство, за своја права, јер ми немамо назад где, немамо резервну државу. Држава Србија је уз народ и ми смо спремни да се боримо даље”, закључио је Тодић.
Иначе, Централна изборна Kомисија је саопштила да ће избори бити одржани на 87 бирачких места, да ће изборни процес водити 670 чланова општинских изборних одбора, а да право гласа има близу 60 хиљада грађана.
Ванредни општински избори на северу Kосова ће се одржати по косовском изборном закону, а техничку подршку ће пружити Мисија ОЕБС-а.
Председница Централне изборне Kомисије Ваљдете Дака је изјавила у интервјуу за “Епока е ре” да не очекује проблеме везаних за организацију избора на северу Kосова, наводећи да су стекли искуства из ранијих изборних процаса у овом делу Kосова.
На питање да ли би изборни процес могао да пропадне, Дака је казала да може да говори само о техничком аспекту и да од политичких представника зависи да ли желе да учествују на изборима или не.
“То је политичка надлежност и ја немам право то да коментаришем”, изјавила је Дака.
Иначе од партија које окупљају косовске Србе, на овим изборима учествује са својим кандидатима само Српска листа, док су други политички субјекти одмах по проглашењу избора најавили да на њима неће учествовати.
Друге стране, лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Kурти је поручио да грађани на северу Kосова са правом гласа имају два избора на располагању. Или да гласају за Српску Листу и Демократску партију Kосова “који се не такмиче са истим кандидатом али имају исте политике”, или Покрет Самоопредељење, који представља једину алтернативе за Албанце, Бошњаке, Турке и Србе.
Kосовски аналитичари не очекују да ће током изборног процеса за градоначелнике у општинама на северу Kосова доћи до неких тензија које би угрозиле општу безбедност, јер што Српска листа нема конкуренцију од других политичких партија које окупљају косовске Србе. Такође не очекују и већу излазност грађана на гласање, посебно након убиства “духовног вође” косовских Срба, и лидера партије “Слобода, демократија правда”, Оливера Ивановића.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Канцеларија ЕУ: Поштовање одлуке Уставног суда је најважније у овом тренутку

Шефица канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова позвала је све политичке странке да се …