КосовоКултураЛокалнеНасловна

Промовисана књига „Косовски феномени“ Ђорђа Јевтића

У Дому културе у Грачаници промовисана је књига Косовски феномени, аутора Ђорђа Јевтића, истакнутог новинара, публицисте и писца.

Књига Косовски феномени је девета књига Ђорђа Јевтића у којој аутор даје сажет пресек историје српске књижевности и њених носилаца на Косову и Метохији, посебно од друге половине 19. века до данас. Професор доктор Зоран Арацки детаљније је описао садржину ове књиге.

„Својом најновијом књигом Косовски феномени“ Ђорђе Јевтић даје својеврсни пресек књижевног, ликовног и културног стваралаштва на овим просторима од њихове појаве од средњег века до данас са посебним нагласком на стваралаштво у другој половини 20. и прве две деценије 21. века. Истовремено аутор је указао на начине опстанка српског народа на Косову и Метохији“, рекао је професор Зоран Арацки.

Књига Ђорђа Јевтића „Косовски феномени“ сажима у себи стваралачке и културолошке феномене, укључујући и српску књижевност, ликовну уметност и друге области. Посебан акценат аутор ставља на период после 1999. године, нарочито када су у питању сегменти из рада установа културе у овом периоду.

„Ова књига јесте мозаик нашег континуитета. Ако је у нечему аутор успео да повеже већину нити које наизглед наше разбацано, расељено културно стваралаштво и благо окупља, онда је то Ђорђе Јевтић који је то успео превасходно захваљујући своме трајању, својој упорности и својој неодступној вери у то да је важно писати, записивати и сведочити“, рекао је на промоцији, књижевник Живојин Ракочевић.

Могло би се рећи да је књига Косовски феномени, што су и рецензенти закључили „својеврсни каталог културе на Косову и Метохији“. Један од издавача ове књиге је и Архив КиМ, чији је иницијатор био директор Марко Марковић.

„На ову књигу смо посебно поносни. Волео бих да што већи број младих људи са пажњом прочита ову књигу и да се критички осврне на њен садржај, у смислу да она буде подстрек потоњим генерацијама да у будућности пронађу себе, тако што ће се угледати на најбоље“, рекао је директор Архива Марко Марковић.

„У овој књизи нема ни речи неке сујете или лоше примисли, већ само емпатије и добрих намера. Моја намера је била, пошто се овде ствара, пошто овде постоје људи који нешто остављају за собом, да то обелоданимо, да чује шира јавност, да се види и да чује да се овде нешто ради“, рекао је аутор књиге Ђорђе Јевтић.

На промоцији су наступили и песници Жарко Миленковић, Срећко Симић, Новица Соврлић и афористичар Јован Зафировић. Књигу су објавили Архив Косова и Метохије и Дом културе Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон