Главна / Култура / Књига “Горански печат” представљена љубитељима поезије у Грачаници

Књига “Горански печат” представљена љубитељима поезије у Грачаници

У Дому културе у Грачаници данас је одржана презентација књиге “Горански печат”, аутора Дилбера Хочка. У својим песмама описује живот Горанаца, срећу и радост овог народа, али и патњу, тугу и бол у којима саосећају једни са другима.

О књизи и раду песника говорили су данас Сефер Туђари, пријатељ и сарадник аутора Хочка и Јовица Мишковић, песник из Грачанице.

Туђери је као најбитнију чињеницу изнео песникову борбу за очување идентитета горанског народа.

“За нашу малу заједницу од изузетног је значаја да не заборавимо одакле смо потекли. Гора је извор лепоте,уживања, радости али исто тако наши мештани су кроз прошлост али и у садашњости били изложени патњи, болу, туги у којима су саосећали једни са другима. Наш Дилбер Хочко у својим песмама жели да прикаже да су одласци Горанаца у бели свет трагедија Горе, зато и позива омладинце да очувају идентитет овог народа, да не одлазе, а ако то и учине да не заборављају своје порекло”, истакао је Туђари.

Песник из Грачанице Јовица Мишковић говорио је о пореклу Горанаца, о повезаности овог народа са Србима и о њиховој борби за опстанак и очување традиције, културе и језика.

“Сваки народ почива на три стуба, а то су: вера, култура и језик. Горанци су народ сродан српском. У својој борби за очување идентитета и традиције много су патили али и истрајали. Печалбарство је у незаобилазна тема у њиховим песмама, па тако и у Дилберовој у којима они исказују жаљење због одласка младих Горанаца на рад у туђини. Ово је збирка родољубивих песама које говоре о животу овог народа, о обичајима и њиховој култри, о одласку и повратку у планинска места, у Гори”, рекао је Мишковић.

На самом крају презентације, своје утиске, речи захвалности на сарадњи и подршци у објављивању књиге “Горански печат” пренео је сам аутор Дилбер Хочко.

“Посветио сам ове песме својим Горанцима, свом народу који живи у Гори и онима који су из ње отишли. У својим стиховима се борим за моју Гору, у временима када су је кидали, својатали, па и убијали. Желео сам да у песмама поручим омладини да не дозволе да њихова прошлост буде као наша, скоро не записана, скоро без историјских података на папиру. Захваљујем свима који су ми помогли да се ова књига данас нађе на овом столу у Дому културе у Граччаници”, рекао је аутор представљене збирке песама “Горански печат”, Дилбер Хочко.

Check Also

Песничка награда “Лазар Вучковић” Миловану Витезовићу

Ове године су се у Богословији “Кирило и Методије” у Призрену, по 52. пут окупили …