Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршне конвенције за предстојеће локалне изборе на северу КиМ

Завршне конвенције за предстојеће локалне изборе на северу КиМ

У Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку данас се одржавају завршне конвенције кандидата Српске листе за изборе који ће бити одржани у недељу 19. маја.

Јасмина Дедић, начелница школске управе Министарства просвете Републике Србије рекла је да свих 20 година “трпимо притиске а да је ово начин да се покаже онима који би желели да нас нема на овим просторијма, да покажемо да смо бројнији у Митровици и на северу. “Позивам све, а нарочито моје просветне раднике да изађемо у недељу и гласамо за јединог српског представника за Горана Ракића, рекла је Дедић.

Директор КБЦ-а у Косовској Митровици Др Милан Ивановић рекао је да се насиље наставља, за наставак етничког чишћења. “То нећемо никада и не можемо дозволити. Овде је покушај да се избори покраду лажним бирачима и ражним бирачким списковима. Морамо наставити борбу, а борбу настављамо и у недељу изласком на изборе и подршком нашем кандидату” рекао је Ивановић.

Наша држава је мера нашег опстанка на овим просторима, рекао је Ивановић наводећи да дсржава никад није улагала оволико као у овом тренутку, рекао је Ивановић наводећи бројне капиталне пројекте, те најавио отварање регионалног водовода 28. јуна.

“Да пошаљемо референдумску поруку да не дамо Митровицу, јер Митровица је срце Косова и Метохије, а Косово је срце Србије. Не дамо Митровицу, не дамо Косово, не дамо Србију” рекао је Ивановић и позвао све да изађу на ју на изборе и гласају за Горана Ракића. “Гласамо за Ракића, за наше породице, нашу децу, перспективу, будућност, за Србију” рекао је Ракић.

Дамјан Јовић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије рекао да је обраћајући се окупљенима у Северној Митровици да подрже Горана Ракића. “Позовам све наше комшије, Горанце, Бошњаке, Роме, па чак и Албанце да такође у недељу подрже Горана ракића, јер тиме пружају подршку и даљем развоју свог града и стварањем бољих услова за живот овде у Косовској Митровици, али и пружају подршку и мирном суживоту свих људи добре воље који у овом граду живе” рекао је Јовић.

“Чујем да је Приштина довела неколико стотина нових бирача за ове изборе. Па хајте у недељу онда на сваког њиховог новог бирача кога су додали, да свако од вас изађе у недељу са својим пријатељима, и да сви заједно изађете и гласате и упутимо на миран и достојанствен начин поруку и међународној заједници, а и Приштини чији је ово град. Покажимо целом свету драги пријатељи да Косовска Митровица није гњила крушка која чека да падне у албанске руке, већ је Косовска Митровица бедем српства и понос читавог српскг народа” истакао је Јовић.

Кандидат за градоначелника Северне Митровице Горан Ракић рекао је да како “их искуство учи наша борба за опстанак ће трајати још дуго”.

“Српски народ на Косову и Метохији судбински је предодређен да се вековима бори против налета разних окупатора који су желели ово наше парче земље за себе. А ми се рађамо, образујемо, ставрамо, градимо и тако показујемо јансо и нашим комшијама и свету да је ово наше и да ће нас из дана у дан бити још више” рекао је Ракић.

“Тешки су дани пред наам, дани пуни искушења. Велике жеље имају појеидни велики моћници, који желе да нас поделе и заваде, али ми им по ко зна који пут поручујемо и показаћемо им да смо јединствени, окупљени око заједничке идеологије, заједничког циља и стремимо заједничким интересима” истакао је Ракић.

“Ја знам да смо ми јединствени, јер да нисмо, не би истрајали свих ових година бранећи и чувајући своју слободу, своје породице и своја огњишта. Наши резултати су више него видљиви, иако многи покушавају да умање наш рад и оспоре наш досадашњи успех” рекао је Ракић и најавио за наредни период завршетак радова на регионалном водовоу и депонији, те нову зграду Универзитета са четири факултета.

Најављена је и реконструкција улице Краља Петра до краја, те улагање у здравство и просвету, младост и будућност. “И нећемо овде стати, идемо даље анпред са новим идејама, пројектима, јер оно што је нама битно новим радним местима, чистијим градом, лепшим животом” и истакао да ништа од свега тога не би било да нема велике и несебичне помоћи, и како је рекао снажне подршке и великог пожртвовања председника Србије Александра Вучића и српских институција који како је рекао “брину о свима нама”.

“Ово у недељу само нису локални избори, већ референдум за наш опстанак на овим просторима. Ми ћемо у недељу бар да покажемо колико нас има и изаћи и истрајати у овој нашој борби и зато вас молим да у недељу пошаљемо слику нашег града која ће бити обојена слогом, српством и јединством, јер одавде нема назад” рекао је Ракић.

Избори 19.маја нису класични избори на Косову и Метохији између политичких странака већ су избори на којима се ради о очувању  српског карактера у четири општине са српском већином и због тога вас молим да изадјете на изборе и схватите их озбиљно, рекао је председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић, на завршној конвенцији у Звечану И позвао грађане да подрже кандидата Српске Вучину Јанковића.

Последњих шест месеци наш народ се сусреће са суровом одлуком у Приштини да се уведу таксе на сву робу која стиже из Србије. Једностране одлуке Трепче о регистрацији и усвајању статута нису допринеле миру и стабилности и умногоме су угрозиле становништво и нису дале резултате имајући у виду да је „Трепча“ један од стубова опстанка нашег народа. Не треба заборавити ни одлуку о смени министара у косовској влади ми још много проблема са којима смо се суочили у протеклом период, рекао је кандидат за градоначелника Звечана Вучина Јанковић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Чувари традиције: Косовски вез, уметност прецизног бода

Чланице Удружења жена “Авенија” из Лапљег Села чувају од заборава традиционални косовски вез, који представаља …